Centru nou pentru victimele abuzurilor la Cluj-Napoca
Traficul de persoane a devenit un fenomen la nivel naţional.
Articol editat de , 1 octombrie 2014, 12:28
Numărul din ce în ce mai mare de victime şi natura efectelor traumatice de care se face răspunzător acest fenomen devin principalele măsuri de recuperare şi de luptă împotriva traficului de persoane.
Începând de astăzi, 1 octombrie, la Cluj-Napoca se deschide un centru de reabilitare socială pentru primirea în regim de urgenţă a victimelor traficului de persoane copii și tineri.
Centrul are o capacitate de 10 locuri şi va pune la dispoziţia victimelor, servicii de primire şi găzduire temporară, asistenţă şi îngrjire, suport emoţional şi consiliere psihologică.
În cadrul componentei de reabilitare socială, ansamblul de măsuri şi acţiuni necesar a fi întreprinse sunt orientate în vederea reintegrării sociale a victimelor traficului de persoane. Se vor acorda servicii sociale de găzduire temporară, asistenţă şi îngrijire, suport emoţional, consiliere psihologică, consiliere juridică, socializare, orientare profesională.
În cadrul acestui serviciu va funcţiona şi Compartimentul de intervenţie în situaţii de trafic, migraţie, repatrieri adulţi/copii care oferă persoanelor – victime ale traficului de persoane, asistenţă (psihologică, juridică, acces la servicii medicale, sociale, de formare sau reconversie profesională, etc.) în scopul depăşirii situaţiei de criză şi reintegrării lor sociale.
Centrul se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.
În România, victimele sunt racolate cu predilecţie din rândul fetelor şi tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 şi 33 de ani (un sfert sunt minore, peste jumătate au vârste cuprinse între 18-23 de ani).
Alina Nechita