Încălzirea şcolilor în Transilvania
Despre încălzirea şcolilor din Transilvania vorbim vineri la Subiectul Zilei.
Articol editat de Andreea Leonid, 3 octombrie 2014, 08:19 / actualizat: 3 octombrie 2014, 17:13
În pragul sezonului rece, încălzirea şcolilor din Zalău este departe de a fi rezolvată, deoarece procedura de achiziţie a centralelor termice individuale este foarte greoaie.
Calorifere electrice, aceasta este soluţia găsită de autorităţile din municipiul Zălău pentru încălzirea şcolilor şi grădiniţelor până când vor fi montate centrale termice individuale, după ce reţeaua locală de termoficare a fost desfiinţată. Autorităţile locale au început procedura de achiziţie a centralelor, procedura fiind însă anevoioasă, mai ales că este nevoie de licitaţii, iar contestaţiile pot întârzaia totul. Oficialii primăriei speră ca vremea să se mai încălzească pentru a nu fi nevoie de utilizarea excesiva a caloriferelor electrice care consumă o cantitate aproape dublă de energie, faţă de centralele termice. Părinţii sunt nemulţumiţi şi spun că este absurd ca într-o şcoală sau grădiniţă să nu poate fi asigurată căldura dacă situaţia impune acest lucru. Inspectoratul Şcolar Sălaj a cerut autorităţilor locale să rezolve în regim de urgenţă problema asigurării unor surse de căldură în şcoli.
Satu Mare
Cele mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Satu Mare asigură încălzirea sălilor de clasă prin intermediul centralelor termice pe gaz şi cu ajutorul centralelor pe lemne.
Despre cum este asigurată încălzirea în cele peste 300 de unităţi de învăţământ, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Claudiu Mondici.
Din cele peste 300 de unităţi de îmvăţământ din judeţ, cinci sunt încălzite cu GPL, 122 cu centrale pe gaz, 98 cu ajutorul centralelor pe lemne, una are în exploatare o centrală termică pe motorină, lase cu convectoare pe gaz, iar 77 cu sobe de teracotă . (Claudiu Mondici, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare).
Din cele 310 unităţi de învăţământ din judeţ, 43 – licee, şcoli gimnaziale şi grădiniţe – se află în municipiu, iar până în prezent încălzirea a fost pornită doar în grădiniţe.
Anul trecut, pentru asigurarea încălzirii în unităţile de învăţământ, Primăria Satu Mare a alocat 5,5 milioane lei.
Redacţia