Miezul de nucă – o uzină de substanţe benefice
E vremea nucilor, aşa că ar fi bine să nu trecem indiferenţi pe lângă aceste fructe.
Articol editat de Carmen Sas, 3 octombrie 2014, 12:56
În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru rolul tămăduitor în cazul bolilor mintale. Se credea că forma fructului aduce cu forma creiereului, de aceea are efect în tratarea minţii. Cercetările moderne au arătat că nuca este stimulent al memoriei şi e recomandată de către specialişti, celor ce depun un efort intelectual sporit. Pe lângă faptul că miezul de nucă este un aliment delicios şi folositor în bucătărie la prepararea deserturilor, are şi calităţi terapeutice de invidiat.
Miezul de nucă este o uzină de substanţe benefice: apă, grăsimi, substanţe proteice, săruri minerale şi vitamine. Valoarea energetica a miezului de nucă este în medie de 700Kcal la 100g. Are o valoare calorică mai mare decât a cărnii, dar grăsimile din nuci sunt nesaturate, contribuind la scăderea colesterolului. Miezul de nucă este unul dintre cele mai vitalizante şi nutritive alimente.
Antioxidanţii ce se află în miezul fructului reglează pe cale naturală nivelul colesterolului în sânge şi implicit tensiunea arterială. Grăsimile protectoare din nuci înlătură efectele grăsimilor saturate din dietă. Studiile realizate au arătat că personele care mănâncă nuci de cel puţin două ori pe săptămână, au un risc de două ori mai mic de a suferi o criză cardiacă subită, faţă de cei care nu mănâncă deloc nuci.
Datorită conţinutului bogat în cupru, specialiştii recomandă nucile ]n dieta persoanelor cu anemie. Nucile conţin şi vitamine din complexul B, care au un rol esenţial în metabolismul glucidelor şi sunt necesare pentru funcţionarea normală a musculaturii şi a sistemului nervos.
În fiecare toamnă, specialişii ne recomandă să facem o cură de nuci, fiindcă aceste fructe gustoase sunt extrem de sănătoase. Cura este indicată de către specialişti ca adjuvant în tulburările de stomac şi intestine: ulcere, dispepsii, iritaţii, diaree, constipaţie. E bine să mâncăm zilnic nuci dar ne este recomandat să nu depăşim 100 de grame pe zi. În acest fel, vom evita şi neplăcerile cauzate de ronţăitul îndelung, adică afte şi inflamaţii bucale.
Dacă aveţi ocazia să mergeţi la bătut de nuci, nu rataţi momentul!
Rodica Tulbure