Transilvania văzută la radio: Vinurile din pereţi-Borla, jud. Sălaj
După zeci de ani în care a stat izolată, o pivniţă din localitatea sălăjeană Borla, a devenit atracţia pasionaţilor de viticultură.
Articol editat de Carmen Sas, 6 octombrie 2014, 22:00
Situată sub căminul cultural, pivniţa a fost descoperită cu ocazia unor lucrări de reabilitare şi restaurare, fiind locul perfect pentru amenajarea unui muzeu al vinului. Uşa pivniţei are o cheie care cântăreşte o jumătate de kilogram, cheia fiind descoperită în podul casei unui localnic. Autorităţile locale au început imediat demersurile pentru restaurarea pivniţei şi a obiectelor uitate în interior: butoaie şi tocătoare din lemn pentru struguri.
Pivniţa găzduieşte, acum, unele dintre cele mai rare obiecte folosite în viticultură, şi a fost transformată deja într-un minimuzeu al vinului, fiind locul care atrage lunar, sute de turişti din ţară şi străinătate.
Temperatura din interior este constantă, indiferent de temperatura exterioară, fiind locul ideal pentru păstrarea vinului. Specialiştii caută acum şi câteva sute de sticle cu vin, despre care localnicii cred că au fost încastrate în pereţii pivniţei, acum aproape 80 de ani. Pereţii pivniţei au peste 1m grosime, fiind realizaţi în totalitate, acum mai bine de un secol, din piatră.
Intrarea în pivniţă a fost zidită intenţionat de câţiva localnici, pentru a scăpa locul de o eventuală transformare în depozit de fructe, înainte de 1989.
Adrian Lungu