„Tratat de căsătorie” – Marele Premiu la Salonul Naţional de Restaurare
Manuscrisul „Tratat de căsătorie” din sec. al XV-lea, a primit Marele Premiu la Salonul Naţional de Restaurare.
Articol editat de Carmen Sas, 6 octombrie 2014, 09:54
Este un succes remarcabil, înregistrat de către restauratorii Centrului Naţional de Restaurare şi Conservare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, care au câştigat Marele Premiu la Salonul Naţional de Restaurare, secţiunea Carte Veche.
Salonul, aflat la cea de-a X-a ediţie, a fost organizat la sfârşitul lunii septembrie, la Muzeul Olteniei din Craiova, fiind considerat cel mai important eveniment de acest gen din Romania, la care au participat specialişti restauratori din 25 de muzee din ţară.
Un juriu compus din specialişti de elită în domeniul restaurării, a acordat Marele Premiu restauratorilor albaiulieni pentru modul în care au restaurat cartea „Tratat de căsătorie”. Lucrarea este un manuscris de secol al XV-lea, care face parte din patrimoniul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, jud. Sibiu şi a fost restaurat de o echipă de specialişti coordonaţi de Alexandru Ştirban, şeful Centrului.
Cartea Veche este un fragment al patrimoniului naţional şi universal, având nu doar o menire culturală şi morală, ci, îndeosebi rolul de a defini spiritualitatea unei naţiuni, care ştie sau nu să-şi apere, să-şi conserve şi să-şi pună în circulaţie valorile – Maria Zgârciu, restaurator.
Realitatea demonstrează că un număr tot mai mare de cărţi ating stadii de degradare atât de avansate, încât necesită intervenţii urgente şi masive de restaurare. Hârtia reprezintă unul din cele mai diversificate şi mai răspândite materiale suport ale diferitelor obiecte muzeale. Fiind un material de natură organică, datorită modului de producere sau a condiţiilor microclimatice improprii, hârtia este supusă unor procese de degradare ireversibile, fapt ce determină pierderea unor opere de artă de valoare inestimabilă – Alexandru Ştirban, şeful Centrului Naţional de Conservare şi Restaurare a Cărţii Vechi Alba Iulia.
Cezar Firu