Accesul elevilor cu dizabilităţi la sistemul de învăţământ – Subiectul Zilei
Accesul elevilor cu dizabilităţi la sistemul de învăţământ este Subiectul Zilei de marţi, 7 octombrie
Articol editat de , 7 octombrie 2014, 08:49 / actualizat: 8 octombrie 2014, 8:09
Cluj-Napoca
Părinţii acestor copii acuză lipsa de comunicare cu reprezentanţii şcolilor speciale. Într-o întâlnire cu inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, ei s-au plâns că nu ştiu ce fac copiii la şcoală, deoarece şedinţele cu profesorii sunt foarte rare, iar în afara acestor întâlniri, nimeni nu le dă informaţii.
O altă problemă semnalată de părinţii elevilor cu dizabilităţi este legată de transportul elevilor din localităţile limitrofe la şcolile speciale din Cluj-Napoca. Valentin Cuibus a precizat că inconvenientele vor fi rezolvate săptămîna viitoare, când Consiliul Judeţean va pune un microbuz la dispoziţia copiilor din Floreşti şi Gilău, pentru deplasarea lor la ore.
…………………………………………………………………………………………………..
Satu Mare
Aproape 200 de copii cu nevoi speciale din Satu Mare frecventează grădiniţa şi şcoala în cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă.
Din cei 196 de copii, 79 sunt autişti, 23 cu sindromul Down, iar 94 cu deficienţe mintale uşoare şi moderate. Deoarece Consiliul Judeţean nu a alocat cei 200.000 lei promişi pentru reabilitarea clădirii repartizată anul trecut Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, programul educaţional al copiilor cu nevoi speciale este afectat, ei fiind obligaţi să se deplaseze în trei locuri diferite din oraş, afirmă directoarea Ramona Costin:
Ne confruntăm cu lipsa unui spaţiu corespunzător şi ne desfăşurăm activitatea în trei sedii diferite din oraş: pe strada Ana Ipătescu învăţă copiii autişti, pe strada Crişan cei cu sindrom Down, iar pe strada Lucian Blaga cei cu deficienţe mintale uşoare şi moderate. (Ramona Costin, directoarea CSEI Satu Mare).
Aproximativ 40% dintre copiii cu nevoi speciale provin din casele de tip familial.
……………………………………………………………………………………………………..
Sălaj
Deficienţa de vedere nu l-a impiedicat pe tânărul Kovacs Christian din localitatea sălăjeană Carastelec să devină olimpic la matematică.
Deşi suferă de probleme grave de vedere, tânărul a urmat cursurile şcolii gimnaziale din localitate, într-o clasă de copii fără dizabilităţi. El a urmat abia apoi cursurile unei instituţii de învăţământ special din Cluj-Napoca.
Pasionat de matematică, Christian a participat la olimpiada pentru copiii cu dficienţe de vedere şi a fost medaliat:
Kovacs Christian este pasionat nu doar de matematică, ci şi de istorie, domeniu în care doreşte să obţină performanţe similare.
Redacţia