Gutuile – fructe care ne scapa de oboseală
Cu siguranţă, aţi simţit în această perioadă parfumul inconfundabil al gutuilor.
Articol editat de Carmen Sas, 7 octombrie 2014, 11:29 / actualizat: 7 octombrie 2014, 14:01
Datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin, gutuile ţin la distanţă virozele respiratorii, previn anemia şi stimulează pofta de mâncare. Consumând 2-3 gutui pe lângă alimentele obişnuite, acestea vor asigura organismului nostru, vitamine şi minerale esenţiale.
Gutuile crude conţin multe taninuri care le conferă proprietăţi astringente, fiind un foarte bun remediu în afecţiunile digestive. De la gutui putem folosi fructele, frunzele şi seminţele. Pe lângă proprietăţile astringente, fructele şi frunzele de gutui au şi efecte calmate, hemostatice.
Mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, gutuile întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor, în timp ce elimină toxinele din organism şi ne scapă de oboseală.
Infuzia din frunzele şi fructele de gutui este recomandată de către specialişti în calmarea tusei şi înlăturarea răguşelii. Din coji de gutui se poate obţine un decoct cu proprietăţi calmante astringente recomandat de către specialişti în afecţiunile pulmonare, ale ficatului, în afecţiunile intestinului gros, în colite.
În cazul în care tenul nostru este obosit, cu tendinţă spre îmbătrânire, o mască dintr-o gutuie rasă, amestecată cu miere, ne-ar putea veni în ajutor. Datorită proprietăţilor astringente, gutile rase sunt o soluţie pentru curăţarea tenului gras. În cazul tenului iritatat, specialiştii ne recomandă comprese cu macerat din seminţe de gutuie.
Alături de fructe şi frunze, de la gutui putem folosi şi seminţele. Maceratul din semninţele acestui fruct, administrat intern, are efect laxativ. În uz extern, datorită proprietăţilor emoliente, acest macerat este recomandat în tratarea inflamaţiilor pielii, al arsurilor şi al degerăturilor. Atenţie, seminţele folosite în uz intern, în doze mari, pot fi toxice.
Rodica Tulbure