Ziua Internaţională a Muncii Decente
7 octombrie a fost desemnată Ziua internaţională a muncii decente.
Conceptul de Muncă Decentă este unul global şi a fost propus de Organizaţia Internaţională a Muncii în anul 2000, cu scopul de a crea obiective clare de promovare a condiţiilor generale de muncă,a dreptului la locul de muncă ,oportunităţi de dezvoltare profesională şi nu în ultimul rând de protecţie socială şi dialog social.
Cu siguranţă există domenii de muncă dorite, evitate, curate şi mai puţin curate.
Articol editat de , 7 octombrie 2014, 14:05 / actualizat: 7 octombrie 2014, 22:13
Dubai este una dintre cele mai dorite locaţii de pe piaţa muncii în domeniul petrolului şi a gazelor dar şi în domeniul medical. Salariul minim aici, porneşte de la 1000 euro pentru cei cu studii medii.
Italia şi Franţa sunt căutate pentru oferta de muncă bogată în domeniile: construcţii, agricultură, turism şi cel hotelier. Tot în topul ţărilor celor mai căutate se menţin şi Marea Britanie, Danemarca, Belgia şi Luxemburg, asta dacă rămânem în Europa.
Printre persoanele cu cele mai curate meserii de pe piaţa muncii din întreaga lume se află medicii, avocații/juriștii şi profesorii.
Meseriile mai puţin curate presupun activitatea într-un cadru neigienic, cu mirosuri neplăcute. Exemple de astfel de locuri de muncă: oţelar, biolog expert în peşteri, cultivator de afine sau săpător în căutare de minerale.
Munca decentă este esenţială pentru reducerea sărăciei şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, incluzive şi echitabile.
Munca indepartează de noi trei mari rele: plictiseala, viciul şi nevoia.( François-Marie Arouet de Voltaire)