Celţii au fost primii în Transilvania
O necropolă celtică a fost descoperită pe şantierul autostrăzii Transilvania, în zona localităţii clujene Viştea.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 octombrie 2014, 14:45 / actualizat: 9 octombrie 2014, 19:52
Cimitirul datează din secolele IV-III înainte de Cristos şi cuprinde mai multe arme şi obiecte de cult folosite în acea perioadă.
Şeful echipei de cercetători, arheologul Sorin Cociş spune că descoperirea aduce dovezi privind prezenţa celţilor pe aceste teritorii, înaintea triburilor dacice.
Descoperirea aceasta de la Viştea este importantă pentru că ne dă o nouă imagine despre pătrunderea celţilor în Transilvania în secolele IV – III I.Hr.
De asemenea, ne explică faptul că lumea dacică din secolele IV – III nu există, există celţii.
S-au descoperit 56 de morminte de incineraţie. Inventarul unui asemenea mormânt, în general cuprinde 3 – 4 vase ceramice, resturile de cremaţie, armamentul celui defunct: sabie, cuţit şi un vârf de lance. Unele din aceste piese de fier sunt ornamentate.
Apar dragoni incizaţi sau alte simboluri din mitologia celtică. Arheologii apreciază că cimitirul celtic se întinde pe o suprafaţă mult mai mare decăt cea excavată.
Studiul a fost limitat doar la viitorul traseu al autostrăzii Transilvania, din cauză că restul terenurilor sunt proprietăţi private.
Sorin Cociş spune că undeva în apropiere ar trebui să exite şi o aşezare celtică, însă arheologii nu au fondurile necesare pentru a o căuta.
Mihai Miclăuş