Românii pierd peste 1 milion de euro, pe zi, la jocuri de noroc
Românii pierd 1 milion de euro pe zi la jocuri de noroc, iar fenomenul ia amploare de la an la an. O pasiune periculoasă, căci de la primele jetoane aruncate la masa de ruletă pînă la dependenţă nu este decât un pas.
Articol editat de , 8 octombrie 2014, 15:18 / actualizat: 3 decembrie 2014, 12:15
De la dorinţa unor câştiguri rapide, la dependenţă de jocuri de noroc este doar un pas, iar dorinţa de a scăpa de sărăcie se transformă rapid într-un viciu care va adânci această situatie.
Acest fapt este dovedit si de datele statistice care arată că românii cheltuie în fiecare zi 1 milion de Euro la jocuri de noroc, iar fenomenul este unul care ia amploare de la un an la altul.
Psihologul Gabriela Oltean este de părere că dependenţa de jocuri de noroc este încă un subiect tabu în societatea românească şi oamenii preferă să se prefacă că nu văd problema cu care se confruntă apropiaţii lor, aflaţi in această situaţie.
Cred că este un subiect despre care, să zicem, a curs multă cerneală de-a lungul timpului, dar în acelaşi timp foarte multă lume, în momentul în care se confruntă cu aceste dependenţe, evită să discute. Pentru că toată lumea ştie că persoana respectivă are o problemă, dar în acelaşi timp nu suntem aşa de deschişi să o aducem în discuţie. Membrii familiei încearcă să intervină şi îi spun persoanei respective, verde în fată, că are o problemă şi ar fi bine să o rezolve.
Noi nu procedăm aşa. Încă este un tabu să se discute deschis, de aceea şi lor le este foarte greu să accepte că sunt dependenţi de ceva şi să caute ajutor. Atâta timp cât îl privim ca pe un viciu, clar că o să apară sentimente de vinovăţie (Gabriela Oltean, psiholog).
Sibienii recunosc că mai joacă din când în când şi spun că o fac în speranţa unor câstiguri rapide de bani.
Deşi afirmă că ştiu când să se oprescă, jucătorii la noroc sunt permanent expuşi la riscuri.
Dependenţa de jocuri de noroc nu este un viciu, nu este un eşec de moralitate, este pur şi simplu ceva mai presus de puterea lor de control. Efectele dependenţei sunt dezastruoase. Întâlnim oameni care şi-au pierdut familii, care şi-au pierdut locuri de muncă, economii de o viaţă sau prieteni. Sunt oameni care ajung să se izoleze şi uneori chiar se gândesc la suicid (Raina Şaguna, psiholog).
Conform statisticilor, cei care joacă pierd anual între 400-450 de milioane de Euro.
Cristian Florea