Măceşele – depozite de vitamina C
Adevărate depozite de vitamina C, măceşele sunt fructe ce pot fi recoltate în acesta perioadă.
Articol editat de Carmen Sas, 9 octombrie 2014, 10:00 / actualizat: 10 octombrie 2014, 11:32
Măceşul sau Rosa Canina este un arbust foarte comun la noi în ţară, îl găsim de la câmpie până în regiunile de munte. Fructele acestui arbust sunt cele care prezintă cel mai mare interes din punct de vedere fitoterapeutic.
Conţinutul ridicat de vitamina C şi al altor substanţe asigură funcţionarea normală a glandelor endocrine, creierului, cordului, ficatului şi splinei. De asemenea, ajută la eliminarea toxinelor din organism, fluidifică bila, favorizând eliminarea ei, stimulează contracţia vezicii biliare şi a căilor biliare, provocând golirea conţinutului lor. Împiedică formarea calculilor renali, atenuează şi vindecă inflamaţiile intestinale, dilată arterele, asigurând un flux sangvin mai bun.
Măceşul este utilizat mai ales ca vitaminizant, astringent, antidiareic, vasodilatator arterial şi antiinflamator intestinal.
Din fructele măceşului se extrage, în industria farmaceutică, vitamina C.
Pe lângă bogăţia uriaşă de vitamina C, măceşele au în compoziţia lor şi vitaminele A, B1, B2, B3, K dar şi zaharuri, acid citric şi malic, pectine, tanini, uleiuri volatile, lecitină şi minerale – calciu, magneziu fier, potasiu.
Rodica Tulbure