Nobel pentru Literatură, 2014
Academia Regală de Ştiinţe din Suedia anunţă joi, 9 octombrie, laureatul premiului Nobel pentru Literatură iar pe lista scurtă a marilor favoriţi apar nume precum Haruki Murakami, Ngugi wa Thiong’o, Svetlana Alexievich sau Philip Roth.
Articol editat de Carmen Sas, 9 octombrie 2014, 11:51
Lista nominalizărilor cuprinde numele a 210 personalităţi din lumea literaturii, poeţi, nuvelişti şi romancieri, printre care şi regele folk-ului protestatar american, Bob Dylan, poetul sirian Adonis, poeta şi romanciera canadiană Margaret Atwood, scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie, romancierul australian Peter Handke şi scriitorul Mircea Cărtărescu.
Dintre favoriţi, Haruki Murakami, 65 de ani, se evidenţiază prin lucrări de ficţiune şi non-ficţiune apreciate de public şi răsplătite cu numeroase premii, printre care şi Premiul Franz Kafka obţinut în anul 2006. Cele mai cunoscute romane ale sale: „În căutarea oii fantastice” (1982), „Pădurea norvegiană”(1987) sau „Cronica păsării-arc” (1994).
Conform casei de pariuri Ladbrokes, Murakami şi scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o au şanse egale, estimate la 4/1, de a câştiga Nobelul pentru Literatură din acest an.
Celălalt mare favorit, Ngugi wa Thiong’o, 76 de ani, este profesor de engleză la Universitatea California din Irvine. În 1977, Ngugi a fost închis mai mult de un an pentru că lucra la un nou concept de teatru în Kenya, prin care dorea să elibereze arta dramatică de ceea ce el considera drept ‘sistemul general educaţional burghez’.
Din opera lui se remarcă romanul „A Grain Of Wheat” (1967), în care îşi formulează simpatia pentru ideile fanionist-marxiste (curent ideologic anticolonialist, de stânga) sau „Detained”, jurnalul său de detenţie ce a fost publicat în 1981.
O altă favorită este jurnalista belarusă Svetlana Alexievich, aflată pe locul trei în topul cotelor oferite de casa de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 7/1. Opera literară a jurnalistei belaruse este descrisă drept o cronică a istoriei emoţionale a omului sovietic şi post-sovietic, într-o perioadă care începe cu cel de-al Doilea Război Mondial, trece prin războiul sovieto-afgan, prăbuşirea Uniunii Sovietice şi ajunge la dezastrul nuclear de la Cernobâl.
Scriitorul american Philip Roth este şi el printre favoriţii de anul acesta la Nobelul pentru Literatură. Are o cotă de 12/1, este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori americani ai generaţiei sale. El a câştigat un premiu Pulitzer în 1997 pentru romanul „Pastorala americană” şi este dublu laureat al National Book Award şi al National Book Critics Circle Award. Roth a câştigat de trei ori şi Premiul PEN/Faulkner Award şi a primit premiul Franz Kafka în 2001, la ediţia inaugurală a acestor premii.
Redacţia