Premiile Nobel 2014 (UPDATE)
Articol editat de , 9 octombrie 2014, 15:24 / actualizat: 9 octombrie 2014, 17:27
UPDATE: Surpriza premiului Nobel pentru Literatură 2014 este francezul Patrick Modiano.
Patrick Modiano s-a născut în Franţa, în 1945, din tată evreu-italian şi mamă belgiană.
Secretarul permanent al Academiei Suedeze, Peter Englund, a motivat astfel acordarea premiului:
Arta memorialistică cu care a evocat cele mai neînţelese destine din perioada ocupaţiei naziste.
Patrick Modiano este un scriitor extrem de prolific, publicând câte un roman la un interval de maxim 3 ani, fiind autorul a peste 30 de romane pentru care a primit distincţii prestigioase.
Cărţile sale traduse în limba română: „În cafeneaua tinereţii pierdute”, „Micuţa Bijou” şi „Dora Bruder”.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE: Premiul Nobel pentru Chimie, 2014, a revenit cercetătorilor: Stefan W. Hell, Eric Betzig şi William E. Moerner, pentru „dezvoltarea microscopiei fluorescente”, conform anunţului făcut miercuri, 8 octombrie, la Stockholm, de către Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.
Pentru o lungă perioadă de timp, dezvoltarea microscopiei optice a fost ţinută în loc de convingerea falsă că nu va putea atinge o rezoluţie mai bună de jumătate de lungimea de undă a luminii. Cu ajutorul moleculelor fluorescente, cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie 2014 au reuşit să depăşească, cu ingeniozitate, această limitare. Activitatea lor în domeniu a introdus microscopia optică în universul nano.
Stefan W. Hell – cetăţean german de origine română, născut în 1962 la Arad. Este director al Institutului Max Planck pentru Chimie şi Biofizică.
Eric Betzig – cetăţean american, născut în 1960. Îşi desfăşoară activitatea la Janelia Farm Research Campus din cadrul Institutului Medical Howard Hughes.
William E. Moerner – cetăţean american născut în 1953. Este profesor de fizică aplicată la Universitatea Stanford.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: În capitala Suediei, Stockholm, s-a anunţat, luni, 6 octombrie, premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie.
Distincţia s-a împărţit anul acesta între profesorul neurolog John O’Keef, de la o universitate din Londra şi soţii May Britt Moser şi Edward Moser, neurologi la o universitate din Norvegia. Cei trei s-au făcut remarcaţi pentru descoperirile legate de felul în care creierul ajută oamenii să se orienteze în spaţiu.
Marţi, 7 octombrie, va fi anunţat premiul Nobel pentru Fizică. Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de peste un milion de dolari. Premiile vor fi înmânate în 10 decembrie.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
În capitala Suediei, Stockholm, vor fi anunţate, luni, 6 octombrie, premiile Nobel, care recompensează excelenţa în diferite domenii. Vor fi acordate distincţii pentru Medicină, Fizică, Chimie sau Economie.
Ca şi în alţi ani, cel mai aşteptat premiu este cel pentru Pace. Ceremoniile care încep luni nu au fost lipsite de controverse.
Întrucât descoperitorii celebrului Boson Higgs au fost recompensaţi deja în 2013, atenţia se concentrează deja asupra premiului pentru pace. Deşi lista completă este secretă, s-a aflat, totuşi, că lupta pare că s-ar da între Papa Francisc şi controversatul Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei Americane de Securitate Naţională, NSA. Presa de specialitate relatează că ceremoniile au loc într-un context în care liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, fost laureat Nobel, este tot mai izolat, din teama unor lideri occidentali de a nu supăra China. (Redactorul Radio România, Ciprian Sasu)
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu de peste un milion de dolari. Premiile Nobel vor fi înmânate în 10 decembrie.
RADOR