Subiectul zilei: Manualele digitale ajung în şcoli la jumătatea lunii noiembrie
Manualele noi pentru clasele întâi şi a doua ar putea ajunge pe băncile elevilor la jumătatea lunii noiembrie, au anunţat reprezentanţii Biroului de presă al Ministerului Educaţiei.
Articol editat de Camelia Velțan, 11 octombrie 2014, 09:17 / actualizat: 13 octombrie 2014, 17:24
Timp de cinci zile, începând cu 13 octombrie, cadrele didactice vor putea putea consulta variantele de manuale digitale pentru clasele I şi a II-a încărcate la această dată pe platforma online manuale.edu.ro.
Pe baza opţiunilor lor, Ministerul Educaţiei va putea face comenzi ferme către edituri, prin intermediul inspectoratelor şcolare, astfel încât manualele noi de clasa I şi a II-a să poată ajunge, la mijlocul lunii noiembrie, pe băncile elevilor. Singurul manual pentru care nu se pot începe procedurile de achiziţie este cel de „Comunicare în limba română” pentru clasa I la are există o contestaţie încă nesoluţionată.
Pentru celelalte manuale, respectiv „Comunicare în limba română” clasa a II-a, „Matematică” şi „Exploarerea mediului” clasele I şi a II-a, „Comunicare în limba maternă”, respectiv „Limba maghiară” clasa I şi limba modernă clasa I, „Limba engleză”, se pot începe procedurile de achiziţie.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Satu Mare
În judeţul Satu Mare, din cele 2.120 de abecedare necesare în limba română şi 1.190 în limbile germană şi maghiară au sosit până acum doar aproximativ 900. Restul sunt aşteptate săptămâna viitoare.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Claudiu Mondici, spune că până la apariţia manualelor noi şi a celor electronice, copiii pot folosi manualele vechi.
Manualele vechi sunt o formă alternativă la munca care se prestează la clasă iar manualele noi sunt adaptate la actuala programă şcolară care este în vigoare. Până la apariţia manualelor noi şi a celor în format electronic se poate lucra şi din manualele vechi. (Claudiu Mondici, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare)
Pentru achiziţionarea manualelor, judetului Satu Mare i-au fost alocaţi peste 21.000 lei, sumă suplimentată ulterior cu 10.500 lei.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Sibiu
Manualele noi pentru clasele primare vor ajunge pe băncile şcolilor la jumătatea lunii noiembrie. Între timp, costurile învăţământului care ar fi trebuit să fie gratuit au fost suportate de părinţi.
Copiii de clasele I şi a II-a nu şi-au primit încă manualele, iar învăţătorii şi elevii deopotrivă au fost nevoiţi să se descurce cum au putut în procesul de învăţământ. Pe de o parte, dascălii au fost nevoiţi să îşi procure material didactic după care să predea la clase şi, pe de altă parte, părinţii au fost nevoiţi să plătească pentru caiete speciale recomandate de învăţători.
Situaţia nu este o premieră în România. Mioara Giurgiu, directoare la Şcoala cu Numărul 25 din Sibiu, spune că şi anul trecut învăţământul primar a avut aceeaşi problemă.
Noi, anul trecut la clasa I, am lucrat după vechile manuale dar pe acelea doar le-am avut în şcoală şi le-am dat copiilor să spună că au manuale, pentru că nu pot să fie folosite. Nu sunt în concordanţă cu programa. De acolo mai culegeam informaţii şi îi puneam să citească din Abecedar, dar în rest am lucrat fără manuale, tocmai din cauza manualelor digitale care se vehicula, de mult timp, că vor apărea. Anul trecut am schimbat şi programa.( Mioara Giurgiu, Director Şcoala cu Numărul 25 din Sibiu)
Cu toate că învăţământul obligatoriu ar trebui să fie gratuit, puşi în faţa situaţiei în care copiii nu au după ce să înveţe, părinţii au scos bani din buzunar şi le-au cumpărat caiete speciale.
Care sunt costurile aflăm de la câtiva părinţi sibieni:
Am luat caiete speciale ca în fiecare an, cu undeva la vreo 30 de lei. Încă nu au venit niciun fel de manuale şi se lucrează pe caiete speciale. Am înţeles că se vor comanda manualele vechi.(părinte elev din Sibiu)
Am dat 45 de lei. Este un lucru bun, copilaşii învaţă şi din culegere şi din caietele speciale şi din manuale.(părinte)
Am ajuns cu cheltuielile la un million şi jumătate. La clasa de germană sunt două caiete speciale. Manualele de la stat încă nu le au, nu ştiu nimic.(părinte elev)
Profesorii pot să consulte manualele noi pentru clasele întâi şi a doua în format electronic începând de luni, 13 octombrie. Pe baza opţiunilor cadrelor didactice în materie de suport de curs, Ministerul Educaţiei va putea face comenzi ferme către edituri, prin intermediul inspectoratelor şcolare.