Cea mai veche statuie din Cluj a fost restaurată şi reamplasată
Cea mai veche statuie publică din Cluj, despre care în mod tradiţional se crede că îl reprezintă pe ciobanul Donat, a fost restaurată şi amplasată în incinta Muzeului Satului.
Articol editat de , 13 octombrie 2014, 14:31
În apropierea monumentului va fi montat un panou pe care vor fi inscripţionate atât legenda statuii, cât şi personajul pe care aceasta îl reprezintă în mod real. În secolul 19 monumentul aflat pe dealul Hoia era un loc de întâlnire al studenţilor români. Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, spune că pe soclul statuii sunt păstrate semnăturile lui Alexandru Papiu Ilarian şi a altor intelectuali din acea perioadă.
Este foarte important acest amplasament pentru că el respectă legenda acestei statui, care este mai importantă pentru clujeni decât istoria reală a monumentului. Această amplasare, lângă Tăietura Turcului, se referă la binecunoscuta legendă clujeană a ciobanului Donat care ar fi sesizat iminenţa unui atac turcesc asupra oraşului Cluj şi care a fugit să-i anunţe pe clujeni despre ameninţarea care se întrezărea. Adevarata semnificaţie a statuii, care este dedicata sfântului Donatus s-a pierdut probabil în secolul al XIX-lea. (Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei)
Statuia de pe dealul Hoia a fost ridicată în jurul anului 1730 de soldaţii austrieci aflaţi în garnizoana Clujului şi îl reprezintă în realitate pe sfântul Donatus, protectorul viţelor de vie. Pentru că acest personaj era necunoscut în Transilvania, cu timpul semnificaţia iniţială s-a pierdut, iar clujenii au legat statuia de legenda ciobanului Donat care a anunţat apărătorii cetăţii de o iminentă invazie a turcilor.
Mihai Miclăuş