Mustul – elixirul tinereţii
Mustul face bine la inimă, la muşchi, la oase, întregului organism. Puţini dintre noi ştim că băutura reconfortantă este şi leac pentru multe boli, în special pentru cele legate de circulaţie.
Articol editat de Carmen Sas, 13 octombrie 2014, 12:00
Datorită vitaminelor conținute, mustul oferă numeroase beneficii: are efect diuretic, care funcționează și prin eliminarea surplusului de substanțe dăunătoare din organism. De asemenea, este un bun hidratant și revitalizant. Mustul este recomandat de către specialişti mai ales în curele rapide de dezintoxicare, ca susţinător de efort pentru cei cu o activitate intelectuală intensă şi ca întăritor pentru convalescenţi şi pentru cei grav bolnavi. El este recomandat şi pentru acţiunea sa antioxidantă de împiedicare a obstrucţiei vaselor de sânge şi formării colesterolului nociv.
Chiar dacă are antioxidanți, mustul are o cantitate uriașă de zahăr și e un laxativ puternic. Mustul este o băutură interzisă categoric persoanelor care suferă de diabet. În cazul în care ne gâdim să dăm jos câteva kilograme, specialiştii ne recomandă să evităm mustul, deoarece cantitatea de zahăr pe care o conțin strugurii este una foarte mare, ceea ce face din must o băutură încărcată de calorii.
Dacă dorim să folosim mustul ca medicament, trebuie să avem grijă ca acesta să nu fie fermentat, pentru că şi-ar pierde mult din calităţile vindecătoare. Prin fermentare, cantitatea de vitamine şi antioxidanţi scade, cu excepţia resveratrolului, care creşte semnificativ iar organismul va fi nevoit să utilizeze o bună parte dintre alţi antioxidanţi pentru metabolizarea sau anihilarea efectelor alcoolului. În plus, mustul fermentat creşte tensiunea arterială şi aciditatea gastrică. Specialiştii ne avertizează că mustul obţinut în stil tradiţional, prin stoarcerea strugurilor, păstrează doar o parte din vitamine şi minerale. Prin stoarcere, eliminăm coaja şi cea mai mare parte a substanţelor biologic active din struguri. Rămînem doar cu apă şi mult zahăr. Dacă însă punem strugurii în mixer, mustul astfel obţinut păstrează vitaminele şi mineralele din strugurii proaspeţi.
Vitaminizat, revigorat, detoxifiant, mustul ne poate ajuta la menţinerea sănătăţii.
Rodica Tulbure