Sibiul – Capitală Europeană Gastronomică în 2019
Sibiul aspiră la un nou titlu de Capitală Europeană, de data aceasta Gastronomică, în anul 2019.
Articol editat de , 13 octombrie 2014, 21:53
Sibienii şi turiştii se bucură de tot mai multe evenimente organizate atât în oraş, cât şi în împrejurimi. Şi pentru că din niciun weekend nu lipsesc evenimentele culturale şi gastronomice, Sibiul a fost propus să fie în 2019, Capitală Gastronomică Europeană.
Pe lângă deja tradiţionalul Cibin Fest, eveniment adaptat după festivalul nemţesc, OktoberFest, în fiecare sfârşit de săptămână, vizitatorii au parte de ateliere gastronomice organizate la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Andrei Popa, bucătar şef la un restaurant din Sibiu, spune că în ultima perioadă turiştii caută tot mai mult diversitatea culinară, dar şi produse tradiţionale şi că Sibiul merită acest titlu.
Sibiul merită să fie Capitală Gastronomică. Am fost şi Capitală Culturală şi atunci de ce să nu fie şi Capitală Gastronomică? Din ce în ce mai mulţi turişti revin an de an în Sibiu pentru preparatele noastre tradiţionale, pentru adaptarea noastră la mâncarea lor internaţională. Cumva trebuie să ne adaptăm. Pe lângă mâncarea tradiţională, fiecare bucătărie a preluat câte ceva din bucătăria tradiţională. În Sibiu găsim mâncare italienească, grecească, chinezească şi japoneză. Mâncarea românească este foarte căutată şi a trebuit să lucrăm la modul de prezentare şi la partea de promovare, pentru că avem mâncăruri bune. Se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare. Aceasta este una din cele mai bune idei de promovare a mâncării tradiţionale şi chiar şi cea internaţională în Sibiu, pentru a atrage turiştii, a se simţi bine şi a se simţi ca acasă.(Andrei Popa, bucătar şef restaurant Sibiu)
Sibiul participă la competiţia care va desemna regiunea care va găzdui evenimentul.
De ce un astfel de titlu este important pentru Sibiu şi cum se stabilesc criteriile de selecţie ne spune mai departe Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu:
Sibiul este unul dintre cei 10 a acestei uniuni de regiuni europene care vor implementa şi vor găsi criteriile pentru viitoarele Regiuni Gastronomice Europene. Acest lucru este foarte important, deoarece înseamnă că Sibiul este foarte cunoscut şi apreciat în domeniul turismului şi în domeniul culturii, la nivel european. Practic ce înseamnă acest program pentru Sibiu şi pentru regiunea Sibiului, pe lângă promovarea unor produse gastronomice locale, va fi o oportunitate de promovare a producătorilor locali, atât a marilor producători, cât şi a producătorilor mai mici din satele şi comunele din jur. Va fi o oportunitate de a promova gastronomia locală în cadrul acelui turism al experienţei. În ziua de astăzi nu se mai merge neaparat pe un turism în accepţiunea clasică, ci mai degrabă pe un turism al experienţei, inclusiv al experienţei gastronomice locale.( Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu)
Șansa orașului de a deveni Capitală Gastronomică Europeană a apărut atunci când Sibiul a fost invitat să participe la fondarea Institutului Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism, alături de alte 9 regiuni din Europa.
Antena Sibiului