Subiectul Zilei: alimentaţia sănătoasă
16 octombrie este Ziua Mondială a Alimentaţiei. Ziua este marcată din anul 1979 cu scopul de a avertiza opinia publică asupra importanţei hranei si pentru a creşte solidaritatea impotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei.
Articol editat de Andreea Leonid, 16 octombrie 2014, 08:58 / actualizat: 16 octombrie 2014, 13:28
Din cauza ritmului tot mai alert al vieţii contemporane, şi în România a fost adoptată în ultimii ani cultura occidentală a alimentaţiei de tip fast-food.
Românii au renunţat la gătitul în casă, în detrimentul consumului produselor semipreparate, bogate în conservanţi şi aditivi alimentari, dăunătoare sănătății. Acest stil nou de viaţă a condus la creşterea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare, a diabetului, a afecţiunilor gastro-intestinale, dar şi la o prevalenţă crescută a obezităţii.
Despre importanţa alimentaţiei sănătoase vom vorbi astăzi la Subiectul Zilei.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Satu Mare
Între fast food, salate şi meniul zilei, cei mai mulţi dintre sătmărenii care servesc masa de prânz în oraş, nu ţin cont de alimentaţia sănătoasă şi preferă ultima variantă. Oamenii spun că preferă meniul zilei deoarece este mai ieftin, mereu la îndemână, iar mâncarea e caldă.
Deşi se găsesc la tot pasul, iar mai nou inclusiv în pizzeriile şi în restaurantele împinge tava, care doresc să- şi sporească veniturile, localurile în care se serveşte meniul zilei nu oferă întotdeauna o mâncare de calitate superioară, aşa cum recunoaşte Dan Bozga, proprietarul unui restaurant cu autoservire.
Ca să ieşim la un preţ bun, mâncarea servită la meniul zilei nu se ridică la nivelul celei din restaurante, nici calitativ, nici cantitativ. Iar cum aproape toate localurile servesc meniul zilei, clienţii se orientează înspre acelea cu mâncare mai bună (Dan Bozga, proprietar restaurant cu autoservire ).
Conceptul de alimentaţie sănătoasă este salvat totuşi de către gospodinele care pregătesc mâncarea acasă şi alcătuiesc meniul familiei din produsele aduse de la ţară.
Noi aducem de la ţară produsele pe care le folosim pentru prepararea mâncării. Sunt mai bune şi trebuie să avem grijă de sănătate. Aşa că preferăm legumele şi carnea de pui, iar carnea de porc o folosim cel mult odată la două săptămâni- afirmă o gospodină. (Stela Tudor)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Ioana Cordiş, singurul producător de produse tradiţionale din carne reatestate din judeţul Sălaj, spune că tot mai multe mezeluri care ajung pe piaţă conţin ingrediente artificiale şi potenţiatori de gust care pot da dependenţă.
Asociaţia Producătorilor Alimentelor Naturale Sălaj avertizează că industria alimentară mondială se va baza tot mai mult pe utilizarea ingredientelor artificiale, totul pentru o producţie mai mare obţinută într- un timp cât mai scurt. (Adrian Lungu)