We love eating – Bucură-te de sănătate!
Ziua Mondială a Alimentaţiei a adus la Cluj o primă acţiune în cadrul unui proiect-pilot european de promovare a unei alimentaţii sănătoase, We love eating. Ne place să mâncăm – dar nu orice. Aşa cum au aflat astăzi şi copiii de clasa pregătitoare de la Şcoala Horea, care au cântat, au colorat, s-au jucat şi au gustat din fructele şi legumele aduse special pentru ei.
Articol editat de , 16 octombrie 2014, 16:11
Pornind de la roşu, galben, portocaliu şi verde – culorile care trebuie consumate în fiecare zi sub formă de fructe şi legume – se fac primii paşi în educaţia pentru o viaţă sănătoasă. Învăţătoarea Luminiţa Corpodean apreciază că această acţiune a fost bine primită de copii şi spune că ea va fi continuată prin alte activităţi asemănătoare.
Atât în clasă, cât şi în şcoală, şi apoi în comunitate, educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă trebuie dusă mai departe. Acest proiect trebuie salutat şi orice participare la el e binevenită, spune directoarea Şcolii Gimnaziale Horea, Silvia Ţinică.
Numerosi parteneri si-au dat mâna în jurul Primariei, care derulează proiectul. Clujul e unul din cele şapte oraşe europene în care el se desfăşoară din luna septembrie, deocamdată timp de un an, dar cu mize pe termen lung. Coordonatorul proiectului, Oana Buzatu: „Acest proiect pilot încearcă să testeze cele mai eficiente modalităţi de a comunica cetăţenilor europeni informaţiile necesare schimbării stilului de viaţă, astfel încât să creăm condiţiile necesare pentru o viaţă cât mai lungă, cât mai sănătoasă şi cât mai conştientă din punct de vedere al alimentaţiei.”
Studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj membri ai Asociaţiei de Ştiinţa si Tehnologia Alimentelor (ASTA) au fost cei care au dat tonul activităţilor, de data aceasta pe înţelesul cetăţenilor europeni cu vârsta de şase ani. Potrivit vicepreşedintelui asociaţiei, Gabriela Precup, scopul ASTA, care s-a înfiinţat în urma cu un an, e de a informa populaţia, pe baze ştiinţifice, despre alimentaţia sănătoasă şi despre ce se ascunde în spatele alimentelor.
Un om de bază al proiectului e nutriţionistul-dietetician Lorena Someşan. Provenind din Bistriţa, cu studii de specialitate la Cluj, Lorena Someşan s-a oferit voluntar în aceasta acţiune, în care a fost primită, pentru expertiza ei, cu braţele deschise.
We love eating e o acţiune europeana care propune ca mod de abordare bucuria. Cele şase principii de bază: bucură-te de cumpărături pentru o masă sănătoasă, de gătit. de mesele luate împreuna, de apă, de fructe si legume colorate, de exerciţiile fizice.
Site-ul www.we-love-eating.eu ne aşteaptă cu restul informaţiilor.
Text/foto: Ioana Bindea