Ad honorem Magistri Cornel Ţăranu
Articol editat de , 17 octombrie 2014, 09:34
Ştim că timpul este cel care cerne valoarea. Sunt şi personalităţi ale prezentului care dovedesc că fac parte din această categorie. Sunt valorile care lasă urme, care lasă lucrări, iar acestea le vor duce numele şi renumele mai departe, afirmă esteticianul Gabriel Banciu, referindu-se la compozitorul clujean Cornel Ţăranu, care aniversează anul acesta 80 de ani de viaţă.
Programul celui mai longeviv festival de muzică clasică din România, ajuns anul acesta la a 48-a ediţie, i-a dedicat maestrului Cornel Ţăranu concertul aniversar din 5 octombrie. Creaţiile compozitorului s-au regăsit şi în alte concerte programate în festival. Duminică, 19 octombrie, ora 11, va avea loc în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, serata camerală Ad honorem Magistri Cornel Ţăranu, care întregeşte medalionul aniversar.
Academician şi Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, compozitorul Cornel Ţăranu s-a născut la Cluj-Napoca în anul 1934 şi a studiat compoziţia cu Sigismund Toduţă la Academia de Muzică din oraşul natal, iar apoi la Conservatorul din Paris cu Nadia Boulanger şi Olivier Messiaen şi la Darmstadt cu György Ligeti. Creaţia sa, interpretată pe cele mai importante scene muzicale naţionale şi internaţionale, cuprinde lucrări simfonice, muzică de cameră, operă, muzică de film.
În universul gândirii muzicale a compozitorului Cornel Ţăranu ne introduce esteticianul Gabriel Banciu:
Stilul este omul! Aşa că muzica îl reprezintă în foarte mare măsură; nu este nimic acolo care să nu fie legitimat de un sistem de gândire muzicală. Această muzică presupune şi pretinde o acomodare auditivă pentru că muzica aceasta te pune să gândeşti. Înseamnă că finalitatea ei este certă, în consecinţă şi valoarea.
Este o muzică spiritualizată, fără doar şi poate. Este vorba despre trăiri, sentimente, despre reprezentări, valori; este vorba despre toate acele lucruri fără de care noi nu ne putem trăi existenţa intelectuală şi spirituală. (esteticianul Gabriel Banciu, prof.univ dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj)
Atunci când vorbim despre însemnătatea unui compozitor, ne raportăm în egală măsură la specificul creaţiei, care ne oferă coordonatele sale valorice, precum şi la personalitatea sa. Când ne gândim la omul care creează, e suficient să ne referim la Creatorul care reuşeşte să ofere o imagine a metafizicului exprimat sonor.
Creatorul este, pentru cunoscători, cel mai important personaj, este cel care face muzică. Este un miracol! Nici psihologii nu ştiu să spună exact ce se întâmplă în mintea unui compozitor în momentul în care dovedeşte că este altfel decât muritorii de rând. Aşa că, în muzică, este extrem de important să ne raportăm la aceste personalităţi. (Esteticianul Gabriel Banciu)
Pe lângă activitatea creatoare, compozitorul Cornel Ţăranu se remarcă şi ca fondator, director artistic şi dirijor al ansamblului orchestral Ars Nova, specializat în interpretarea muzicii contemporane, care serbează şi el, anul acesta, 46 de ani de la înfiinţare.
Ars Nova este un nume care, chiar dacă reiterează o sintagmă a muzicii vechi, reprezintă o realitate contemporană, Muzica Nouă. Această muzică a devenit un lucru cunoscut pentru un public fidel care se regăseşte de fiecare dată în sala de concert. Şi de fiecare dată ansamblul ne oferă şi surprize extrem de interesante şi de plăcute; nu există nici un fel de monotonie în politica repertorială a acestui ansamblu, dimpotrivă, este o deschidere formidabilă, plină de sugestii şi, în consecinţă, plină de cunoaştere.
Întrucât maestrul Cornel Ţăranu are un spirit viu şi reprezintă o conştiinţă lucidă, evident că trebuie să îi mulţumim pentru tot ceea ce a făcut pentru muzică, pentru tot ceea ce a făcut pentru Cluj, pentru tot ceea ce a făcut pentru discipolii domniei sale, aşa că îi dorim sănătate şi putere de muncă şi în deceniile care urmează. (esteticianul Gabriel Banciu)
Aniversarea de acum recunoaşte contribuţia compozitorului Cornel Ţăranu, fondatorului ansamblului Ars Nova, pedagogului şi formatorului noilor generaţii de compozitori clujeni, la renumele şcolii de compoziţie clujene. Îl sărăbătorim duminică, la 19 octombrie, de la ora 11, la Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, cu serata camerală Ad honorem Magistri Cornel Ţăranu.
Beatrice Iordache/Oana Cristea Grigorescu