Ascultă Radio România Cluj Live

Crima, divertisment minor

Premiera de joi seară, care a deschis a treia ediţie a Festivalului Teatru pe Drumul Sării la Turda este o premieră absolută pentru Teatrul Aureliu Manea din Turda. E primul musical montat vreodată aici, iar propunerea regizorului Mihai Măniuţiu, Fun de James Bosley, e un musical negru care pleacă de la o întâmplare adevărată.

Crima, divertisment minor

Articol editat de , 17 octombrie 2014, 12:03 / actualizat: 17 octombrie 2014, 18:11

Eu vreau un spectacol care să atragă publciul în sala de teatru, chiar dacă sunt păreri  contra, aşa cum e firesc să fie, ideea este să culturalizăm publicul, afirmă Narcisa Pintea directorarea festivalului şi a teatrului turdean.

Dacă am ucis a fost for fun, spune textul uneia din melodiile spectacolului (excelentă muzica lui Şerban Ursachi), care  spune povestea a două adolescente care ucid ca să se distreze.

Fac acest spectacol Fun pe un text de James Bosley,  un musical negru, tema fiind deruta tineretului de azi, degringolada şi lipsa de perspectivă a tinerilor, de care cu toţii suntem vinovaţi. Lipsa de perspectivă a tinerilor poate să ducă la o crimă absurdă, iar spectacolul este o interogaţie: Cum de aşa ceva este posibil? (regizorul Mihai Măniuţiu)

Această prezentare necesită JavaScript.

Actorul Marian Râlea este invitatul special al spectacolului realizat cu actori locali ( Narcisa Pintea, Flavia Giurgiu, Renata Fabian, Maria Salcă) dar şi cu două actriţe prezente în toate spectacolele muzicale montate de Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional Cluj (Anca Hanu şi Romina Merei).

Este un spectacol adevărat, inspirat dintr-un articol de ziar, o întâmplare tipic americană, care se poate regăsi în întreaga lume. Este povestea unei zile în care două prsonaje feminine se întâlnesc,  comit o crimă pentru a ieşi în edivenţă în acea lume dură în care trăiau. Povestea este viaţa lor de o zi. Comentează actorul Marian Râlea, interpretul rolului jurnalistului care documentează crima.

N-am fi ucis dacă nu ne distram,

Ne-am jucat puţin

E  uşor de înţeles pentru orice idiot…

mărturisesc cântând cele două personaje feminine Betty şi Hilary, interpretate de Romina Merei şi Anca Hanu, un tandem actoricesc care a găsit reţeta echilibrului între muzică şi text, şi care dau viaţă unor personaje lucide şi melancolice în veselia lor.

Fetele au trecut prin lucruri groaznice, diferenţa e că personajul interpretat de Romina inventează cele mai multe lucruri pe care le spune ca să braveze şi o face cu un extaordinar curaj, iar tocmai  asta o face Hilary să o îndrăgească.  Între ele e un fel de fascinaţie.(Anca Hanu interpreta rolului Hilaty)

Relaţia noastră e chiar o prietenie foarte strânsă, cum zicem noi, pentru totdeauna. Una fără alta nu am fi putut s ă creăm aceste personaje şi contează foarte mult că suntem prietene în viaţa de zi cu zi. (Romina Merei)

Veselia neagră a personajelor probează teza conform căreia agresiunea asupra minorilor naşte violenţă, iar musicalul Fun depăşeşte divertismentul simplist şi pune întrebări seriose cu zâmbetul pe buze.

Fac parte dintre regizorii care nu se tem de un teatru divertismental, de un teatru metafizic divertismental, şi încerc să explorez zona asta pentru că te poţi duce în adânc cu întrebările şi în acelaşi timp să nu alungi publicul din sală. (regizorul Mihai Măniuţiu)

Musicalul pare să fie genul propus anul acesta publicului turdean la Festivalul Teatru pe Drumul Sării. După premiera de joi seară, sâmbătă 18 octombrie, Teatrul Regia Maria din Oradea e invitat cu alt musical clasic, Scripcarul pe acoperiş de Joseph Stein în regia lui Korcsmaros Gyorgy.

 

Oana Cristea Grigorescu

Consolidarea – 2015 în teatrul independent
Cronica prescurtată miercuri, 6 ianuarie 2016, 12:52

Consolidarea – 2015 în teatrul independent

2015 a fost anul consolidării independenţilor în teatrul alternativ, la Cluj cel puţin.  Am vorbit frecvent la acest microfon despre...

Consolidarea – 2015 în teatrul independent
Teatrul Maghiar
Cronica prescurtată marți, 5 ianuarie 2016, 13:31

2015 la TMS

Retrospectiva teatrală 2015 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj e descrisă concis în programul afişului lunii ianuarie, din care nu lipseşte nici...

2015 la TMS
Cea mai periculoasă carte din lume?
Cronica prescurtată marți, 5 ianuarie 2016, 10:40

Cea mai periculoasă carte din lume?

De ce trebuie publicat Mein Kampf?  se intitulează editorialul numărului din decembrie al revistei franceze Magazine litteraire. Tot în...

Cea mai periculoasă carte din lume?
Anul tinerilor la TNC
Cronica prescurtată luni, 4 ianuarie 2016, 13:13

Anul tinerilor la TNC

Începutul de an sugerează bilanţul partial, de la jumătatea stagiunii teatrale. Vă propun să parcurgem săptămâna aceasta teatrele clujene...

Anul tinerilor la TNC
Cronica prescurtată luni, 21 decembrie 2015, 14:01

În cultură accentul face diferența – Radio Cluj spre 2016

Sfârșitul de an e vremea bilanțului, momentul când ne întrebăm ce am realizat,  încotro mergem mai departe, mai ales că lumea în jur...

În cultură accentul face diferența – Radio Cluj spre 2016
Cronica prescurtată marți, 15 decembrie 2015, 12:31

Harta şi teritoriul liniei – Hermina Csata la MAC

Compoziţiile somptuoase ale Herminei Csata se împlinesc în sălile festive ale Muzeului de Artă Cluj, unde pot fi văzute până în 10 ianuarie...

Harta şi teritoriul liniei – Hermina Csata la MAC
Cronica prescurtată vineri, 11 decembrie 2015, 13:04

Clujul în finala pentru Capitală Culturală Europeană

Clujul şi Baia Mare au intrat în finală pentru stabilirea oraşului din România care va deţine în 2021 titlul de Capitală Culturală...

Clujul în finala pentru Capitală Culturală Europeană
Cronica prescurtată joi, 10 decembrie 2015, 13:38

Tradiţia nu e scrisă în partitură- Bal mascat la ONRCluj

  O premieră atipică propune duminică, 13 decembrie, ora 18.30, Opera Naţională Română Cluj-Napoca cu Bal mascat de Giuseppe Verdi,...

Tradiţia nu e scrisă în partitură- Bal mascat la ONRCluj