Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, decisă astăzi
UPDATE:
Articol editat de , 18 octombrie 2014, 11:29 / actualizat: 18 octombrie 2014, 14:19
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va avea la dispoziţe trei zile, începând de luni, 20 octombrie, pentru a da un aviz în privinţa cererii DNA de arestare preventivă a deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.
Decizia a fost luată în această dimineaţă de conducerea Camerei Deputaţilor. Potrivit organizării acestui for, un vot în plen se aşteaptă cel mai probabil, peste două săptămâni.
Deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam sunt aşteptaţi săptămâna viitoare, la Comisia juridică, pentru a-şi spune punctul de vedere în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri.
Potrivit procurorilor DNA, Viorel Hrebenciuc s-ar face vinovat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă sau instigare la folosirea influenţei.
Parlamentarul Ioan Adam este acuzat că le-ar fi solicitat la doi judecători să accepte o serie de evoluţii în justiţie pentru a se reconstitui dreptul de proprietate pentru circa 40.000 de hectare de teren forestier şi 50 de teren agricol în judeţul Bacău.
Romsilva ar fi fost prejudiciată astfel cu peste 300 de milioane de euro, deşi Regia neagă acest fapt, precizând că nu este proprietarul, ci doar administratorul pădurilor statului.
În acelaşi dosar, 4 persoane vor rămâne închise următoarele 30 de zile – doi după gratii, doi în arest la domiciliu. Senatorul Ilie Sârbu şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal.
Doi judecători de la Tribunalul Covasna sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi vor fi cercetaţi sub control judiciar. La DNA Braşov au fost audiaţi săptămâna aceasta, în acelaşi dosar, şi Prinţul Paul şi Prinţesa Lia.
RADOR
………………………………………………………………………………………………………………..
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor discută sâmbătă, 18 octombrie, cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputaților Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam.
În acelaşi dosar al retrocedărilor ilegale de păduri au fost puşi sub control judiciar doi judecători de la Tribunalul Covasna. Alte două persoane implicate au fost arestate preventiv, iar alte două arestate la domiciliu.
Regia Romsilva a negat însă, într-un comunicat, că ar fi fost prejudiciată cu 300 de milioane de euro, aşa cum susţine Direcția Naționala Anticorupție, precizând că nu este proprietarul, ci doar administratorul pădurilor statului.
Pe de altă parte, ministrul mediului, Attila Korodi, al cărui nume apare în acest dosar, a afirmat ieri că nu a discutat cu nimeni pe subiectul retrocedărilor şi că nu a fost contactat de nicio persoană pentru a face presiuni asupra directorului Romsilva.
RRA