18 biserici fortificate din Transilvania au fost reabilitate
18 biserici fortificate din Sibiu, Mureş şi Alba au fost reabilitate. Scopul programului a fost de a conserva clădirile şi de a impulsiona turismul în zonă.
Articol editat de , 20 octombrie 2014, 11:43
Proiectul de reabilitare a 18 biserici fortificate din Transilvania s-a încheiat după 4 ani de la semnarea contractului de finanţare. Banii au fost investiţi în zone de acces şi primire a turiştilor şi au ajutat la îmbunătăţirea infrastructurii de orientare.
În timpul lucrărilor, muncitorii au găsit şi o serie de picturi murale datând din secolul al -XIV-lea.
Pe linia reabilitării s-a mers în general pentru conservare, stabilizarea întregii structuri de rezistenţă în ceea ce priveşte acoperişul, reabilitarea zugrăvelilor, a pardoselilor şi a elementelor de tâmplărie, pentru a se putea păstra cât mai mult amprenta civilizaţiei săseşti din această zonă. O parte importantă a activităţii din ultima perioadă de timp a constituit-o recuperarea unor picturi murale care au fost intenţionat ascunse. În acest sens am făcut identificări la câteva biserici, la Igişu Nou, Curciu din Judeţul Sibiu şi Apoldul de Mureş. Picturile au fost restituite publicului care poate să le vadă acum după 500 de ani de stat sub tencuială. Este o noutate pe plan naţional şi cu asta chiar ne mândrim acum la final de program finanţat cu fonduri europene. (Emil Crişan, arhitectul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice din România).
Proiectul „Tezaure Fortificate Redescoperite” a fost finanţat prin fonduri europene nerambursabile şi a ajuns la valoarea totală de 22 milioane de lei.
Antena Sibiului