Focare de infecţie cu boala limbii albastre
Peste 80 de focare de îmbolnăvire cu boala limbii albastre au fost confirmate în judeţul Caraş-Severin. În plus există suspiciuni pentru alte 70 de focare. În prezent dintr-un efectiv de peste 330 de mii de capete de ovine aproximativ 4.200 au murit. Temperaturile în scădere vor face ca numărul cazurilor de îmbolnăvire să scadă procentual, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Radu Tătaru.
Articol editat de Camelia Velțan, 21 octombrie 2014, 10:08 / actualizat: 22 octombrie 2014, 9:44
Şi în judeţul Covasna au fost confirmate zece focare de infecţie cu boala limbii albastre.
Autorităţile sanitar-veterinare au dispus măsuri de carantină în zonele afectate.
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna, Siko Barabasi Sandor a declarat că laboratorul de specialitate din Iaşi a confirmat aparţia bolii la 10 din cele 27 de animale suspecte.
E vorba despre o oaie din localitatea Ojdula, o capră din Ghelinţa şi opt bovine din localităţile Moacşa, Vâlcele, Hilib şi Estelnic.
În urma confirmării oficiale a bolii, autorităţile sanitar-veterinare vor impune carantină pe o rază de 20 de kilometri în jurul focarelor, prin urmare animalele vii nu vor putea circula în afara acestei zone de control.
În zonele de protecţie, respectiv cele în care nu s-a semnalat boala, vor putea pătrunde doar animalele destinate abatorizării imediate.
Comerţul intracomunitar cu animale a fost suspendat din cauza bolii limbii albastre.
Radio România Regional