Subiectul Zilei: Pericolul intoxicaţiilor cu ciuperci
Din ce în ce mai mulţi oameni ajung la spital din cauza intoxicaţiilor cu ciuperci.
Articol editat de Camelia Velțan, 21 octombrie 2014, 09:27 / actualizat: 21 octombrie 2014, 12:11
Vremea bună a favorizat apariţia acestora în păduri, iar necunoscătorii fie le culeg şi le consumă, fie le cumpără de la vânzătorii neautorizaţi.
În România nicio instituţie publică nu are laboratoare autorizate în care să poată fi controlate ciupercile recoltate de pe câmp.
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj, Nicolae Pivariu, a precizat că verificări se fac doar în cazul ciupercilor de cultură, care urmează să fie prelucrate industrial.
El spune că firmele sau persoanele fizice care culeg sau achiziţionează ciuperci din locuri neautorizate o fac pe propria răspundere.
În acelaşi timp, el recomandă populaţiei să consume doar speciile de ciuperci pe care le recunosc, pentru a evita toxiinfecţiile.
Numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci a depăşit 40 în judeţul Satu Mare. În acest context, prefectul Eugeniu Avram a cerut factorilor cu responsabilităţi în domeniu să-i depisteze pe cei care le vând ilegal. De asemenea, el solicită informarea populaţiei asupra faptului că Agenţia pentru Protecţia Mediului a emis autorizaţii doar pentru trei surse de colectare şi comercializare.
Sunt doar trei surse care au primit autorizaţia de mediu pentru colectarea şi comercializarea ciupercilor în judeţul Satu Mare: Iuliana Lostun – persoană fizică, Direcţia Silvică şi firma bihoreană SC Arfungo Comimpex SRL. Restul, chiar dacă comercializează, au activitate ilegală şi vor suporta consecinţele . (Elisabeta Bekesy, director APM Satu Mare).
La sfârşitul săptămânii trecute, în Satu Mare numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci a ajuns la 42. Primii 14 bolnavi au ajuns la spital în noaptea de marţi spre miercuri, iar ceilalţi 28 în zilele următoare, inclusiv în noaptea de sâmbătă spre duminică.
În Maramureş, 30 de persoane au fost internate într-un interval de numai câteva zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar în Sălaj, 13 persoane au ajuns ieri în stare deosebit de gravă la Spitalul Judeţean Zalău după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.
Autorităţile recomandă populaţiei să evite consumul de ciuperci din pădure şi al celor cumpărate de la comercianţii ambulanţi.
Recomand tuturor care vor să mănânce ciuperci, magazinele. În magazine deja au început să apară de la firme specializate ciuperci uscate, ciuperci proaspete şi cu ele nu este nicio problemă. (dr. Mihai Pop)
Pericolul pe care îl reprezintă consumul de ciuperci culese la întâmplare este Subiectul Zilei de marţi, 21 octombrie.
Redacţia