Doar un sfert din populaţie colectează selectiv
Dintr-un sondaj de opinie iniţiat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, rezultă că doar 35% dintre cetăţenii chestionaţi sortează selectiv deşeurile menajere. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 5.000 de persoane, din care 83% din mediul urban, iar 17% din mediul rural.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 octombrie 2014, 08:00
Sondajul a avut ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor menajere.
În baza raportărilor făcute de agenţii economici şi administraţiile publice locale din Satu Mare, am costatat că stăm foarte rău în domeniul colectării selective a deşeurilor menajere. Este necesar să luăm măsuri imediate pentru conştientizarea populaţiei cu privire la necesitatea colectării selective a acestor deşeuri şi predarea lor pentru reciclare.(Elisabeta Becheş, director Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare)
Întrebaţi dacă obişnuiesc să colecteze selectiv deşeurile, cei mai mulţi dintre sătmăreni răspund pozitiv; unii recunosc că au fost influenţaţi după exemplele negative din jurul lor şi apoi au renunţat şi ei.
Adun deşeurile în pungi separate. Este o idee foarte bună deoarece multe dintre ele se pot recicla. (cetăţean chestionat)
Probabil societatea nu este destul de educată în acest sens.(locuitor Satu Mare)
Dacă am văzut că lumea aruncă aceste deşeuri fără a le selecta, în timp, am renunţat şi eu.(cetăţean chestionat)
Rezultatele sondajului arată că deşi 92% dintre cei chestionaţi cunosc importanţa colectării selective a deşeurilor, doar 15 % dintre ei le depun la containerele pentru fracţiunea umedă, 35% la containerele pentru fracţiunea uscată şi 31% în eurocontainerele pe tipuri diferite de ambalaj.
De asemenea, din răspunsurile acestora, mai rezultă faptul că 39% dintre cetăţeni depun separat deşeurile din plastic, 30% pe acelea din hârtie, 18% pe cele din sticlă şi 13% ambalajele din metal.
Stela tudor