Ascultă Radio România Cluj Live

În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.

În Sălaj sunt înregistrate peste 3000 de pălincii, unităti în care este obţinută cunoscuta băutură sălăjeană. În cele mai multe cazuri este utilizată aceeaşi metodă de fierbere a fructelor ca cea de acum două secole, prin dubla distilare. Autorităţile judeţene se gândesc să transforme câteva pălincii în adevărate muzee, multe fiind o adevărată atracţie mai ales pentru turiştii străini. Povestea acestor pălincii începe odată cu culesul prunelor:

În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 octombrie 2014, 15:54

Când sunt prune multe le adunăm, le punem pe toate în căzi cum spunem noi şi după 3 săptămâni le dăm la cazan le fierbem şi facem ţuică. O laşi cum o culegi de pe prun, într-adevăr este medicament dar nu exagerat de multă. (Ioan Cristea)

Ioan Cristea a moştenit secretul fiertului pălincii de la bunicul său şi spune că povestea celebrei pălinci începe odată cu recoltarea prunelor la care  participă toţi membrii familie. Odată strânse prunele ajung la pălincie.  Aici totul se transformă într-o artă în care tradiţia este la ea acasă.

Am întâlnit o astfel de pălincie în localitatea Ortelec, unde breiner, adică cel care are grijă ca pălinca să aibă mărgea după ce a fiert, este domnul Vasile unul dintre cei care au desluşit misterele obţinerii celebrei băuturi tradiţionale:

Cazanele sunt din cupru alimentar şi se procesează în cazan vodca, asta e cea mai slabă, de 40-45 de grade, după care o băgăm la cazanul mic şi se face pălinca la 52 de grade, dar se face de 70 de grade prima dată. Cel care se ocupă de foc este tot breinerul, care se ocupă şi de cazane. Focul trebuie să fie mai moale, lemne se folosesc cele de stejar, de fag, ce are omul. După, aşteptăm cam 6 ore să iasă ţuica. Ne-am modernizat, nimeni nu mai învârteşte în cazan, totul se face motorizat. Procesul de producţie a pălincii durează până în noiembrie, decembrie, pînă au oamenii marfă. Meseria am învăţat-o de la tata, pălinca se verifică dacă este bună prin bătutul în pahar şi se vede mărgeua, se gustă să se vadă dacă este tare, să fie dulce nu acră. (Vasile, breiner)

Simbolul Sălajului are însă o problemă, nu poate fi cumpărat pentru că deocamdată figurează pe lista produselor spirtoase iar taxarea este dublă, odată la cazan şi a doua oară la îmbuteliere.

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO