În Sălaj, sunt peste 3000 de pălincii înregistrate.
În Sălaj sunt înregistrate peste 3000 de pălincii, unităti în care este obţinută cunoscuta băutură sălăjeană. În cele mai multe cazuri este utilizată aceeaşi metodă de fierbere a fructelor ca cea de acum două secole, prin dubla distilare. Autorităţile judeţene se gândesc să transforme câteva pălincii în adevărate muzee, multe fiind o adevărată atracţie mai ales pentru turiştii străini. Povestea acestor pălincii începe odată cu culesul prunelor:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 octombrie 2014, 15:54
Când sunt prune multe le adunăm, le punem pe toate în căzi cum spunem noi şi după 3 săptămâni le dăm la cazan le fierbem şi facem ţuică. O laşi cum o culegi de pe prun, într-adevăr este medicament dar nu exagerat de multă. (Ioan Cristea)
Ioan Cristea a moştenit secretul fiertului pălincii de la bunicul său şi spune că povestea celebrei pălinci începe odată cu recoltarea prunelor la care participă toţi membrii familie. Odată strânse prunele ajung la pălincie. Aici totul se transformă într-o artă în care tradiţia este la ea acasă.
Am întâlnit o astfel de pălincie în localitatea Ortelec, unde breiner, adică cel care are grijă ca pălinca să aibă mărgea după ce a fiert, este domnul Vasile unul dintre cei care au desluşit misterele obţinerii celebrei băuturi tradiţionale:
Cazanele sunt din cupru alimentar şi se procesează în cazan vodca, asta e cea mai slabă, de 40-45 de grade, după care o băgăm la cazanul mic şi se face pălinca la 52 de grade, dar se face de 70 de grade prima dată. Cel care se ocupă de foc este tot breinerul, care se ocupă şi de cazane. Focul trebuie să fie mai moale, lemne se folosesc cele de stejar, de fag, ce are omul. După, aşteptăm cam 6 ore să iasă ţuica. Ne-am modernizat, nimeni nu mai învârteşte în cazan, totul se face motorizat. Procesul de producţie a pălincii durează până în noiembrie, decembrie, pînă au oamenii marfă. Meseria am învăţat-o de la tata, pălinca se verifică dacă este bună prin bătutul în pahar şi se vede mărgeua, se gustă să se vadă dacă este tare, să fie dulce nu acră. (Vasile, breiner)
Simbolul Sălajului are însă o problemă, nu poate fi cumpărat pentru că deocamdată figurează pe lista produselor spirtoase iar taxarea este dublă, odată la cazan şi a doua oară la îmbuteliere.