Subiectul Zilei: Asigurarea obligatorie a locuinţelor
Numărul românilor care şi-au asigurat obligatoriu casele în acest an se apropie de 1,5 milioane, de trei ori mai mult, comparativ cu anul trecut, anunţă trustul de asigurare împotriva dezastrelor naturale.
În 2014, cea mai mare daună plătită a fost de 16 mii de euro pentru o locuinţă din Prahova, iar cele mai multe despăgubiri au ajuns în zonele inundate.
Articol editat de Camelia Velțan, 23 octombrie 2014, 08:33 / actualizat: 23 octombrie 2014, 16:51
Asigurarea obligatorie a locuinţei protejază proprietarii acestora de riscul distrugerilor cauzate de alunecări de teren, inundaţii şi cutremure. Singurele clădiri care nu pot fi asigurate sunt cele cu bulina roşie, care au un grad ridicat de risc în cazul producerii unui seism.
Suma plătita anual diferă, în funcţie de materialul din care a fost construit imobilul. În cazul locuinţelor din chirpici, fără fundaţie solidă, se plătesc 10 euro, iar valoarea despăgubirii este de maxim 10.000 de euro.
Pentru clădirile de locuit realizate din lemn, căramidă, beton sau orice alt material obţinut în urma unui tratament termic sau chimic asigurarea costă 20 de euro, iar despăgubirea nu poate depăşi 20.000 de euro.
Potrivit legii, lipsa unei asigurări obligatorii a locuinţei este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Primăriile sunt instituţiile abilitate să verifice modul în care se încheie aceste asigurări şi tot ele aplică şi sancţiunile prevăzute de lege.
Persoanele care au încheiat poliţe facultative pentru asigurarea locuinţei trebuie să deţină şi o asigurare obligatorie, chiar dacă prima poliţă acoperă şi riscurile prevăzute de lege.
Despre asigurarea obligatorie a locuinţelor vorbim, joi, 23 octombrie, la Subiectul Zilei.
În Satu Mare nu se cunoaşte numărul persoanelor care au încheiat până acum asigurări obligatorii a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale.
Iosif Drimuş, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale afirmă că la nivel naţional, centralizarea evidenţelor din judeţe cu privire la deţinătorii de imobile care trebuie să încheie asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale, se face de către PAID sau Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor.
Deşi Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare a trimis încă în 2010 listele solicitate de către PAID, acestea nu au fost returnate nici până în prezent, astfel că DITL Satu Mare nu poate lua măsuri împotriva proprietarilor de imobile care nu au încheiat asigurări obligatorii. În 2010 am identificat în municipiul Satu Mare 43.840 de locuinţe aparţinând persoanelor fizice, care ar trebui asigurate prin PAID, respectiv să deţină poliţă de asigurare obligatorie.
Nici până acum nu am primit înapoi listele, deşi actualizarea bazei de date cu cei care nu deţin asigurare ar trebui să se facă lunar, ca atare nimeni dintre aceştia nu a putut fi înştiinţat. (Iosif Drimuş, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare)
Redacţia