Fructele şi legumele ne fac mai fericiţi
Consumarea unei mari cantităţi de fructe şi legume îi poate face pe oameni mai fericiţi, susţin cercetătorii australieni de la Universitatea din Queensland.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 24 octombrie 2014, 08:00 / actualizat: 24 octombrie 2014, 11:17
Conform unui studiu care a implicat mai mult de 12.000 de oameni, consumul de opt sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi îmbunătăţeşte starea mentală. Cercetătorul Redzo Mujcic de la Universitatea din Queensland a declarat la un post de radio local că orientările actuale privind consumul de fructe şi legume au fost în mare parte axate pe sănătatea fizică şi nu pe sănătatea mentală.
Acest studiu a urmărit alegerile oamenilor în ceea ce priveşte fructele şi legumele şi a făcut o evaluare a acestor preferinţe în relaţie cu nivelul de satisfacţie, stres şi vitalitate al persoanelor respective. Nivelul optim de zece porţii de fructe şi legume consumate în decursul unei zile este atins de mai puţin de 10 la sută din cei intervievaţi. Studii anterioare au arătat că antioxidanţii din fructe şi legume şi acizi graşi omega 3 şi 6 din peşte sunt asociaţi cu un risc mai mic de depresie. Acidul folic, o vitamină din grupul B (conţinut în special în legumele verzi ca spanacul, leguminoase şi citrice) acţionează asupra neurotransmiţătorilor cu impact asupra stării de spirit. Este posibil ca efectul protector al dietei care include alimente integrale să provină din acţiunea cumulativă a acestor substanţe nutritive.
RADOR