Primăria din Carei, în casă nouă
După finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a unei clădiri vechi de peste 200 de ani, Primăria municipiului Carei are acum unul dintre cele mai frumoase sedii din ţară. Edilii locali au renunţat la fostul sediu după şapte ani de la retrocedarea imobilului foştilor proprietari. Primarul Eugen Kovacs afirmă că prin mutarea din vechiul sediu în cel actual, de fapt Primăria se întoarce acasă, deoarece clădirea, cumpărată de municipalitate în anul 1906, a servit timp de mulţi ani drept sediu pentru Primăria locală.
Articol editat de , 27 octombrie 2014, 11:30
Ne mutăm în fostul sediu al Primăriei, care a fost cumpărat în 1906 de municipalitate. Lucrările au durat cam mult deoarece este o clădire veche de peste 200 de ani, ridicată în 1806. După 1948 a avut mai multe destinaţii, între care şi aceea de sediu pentru Primărie. Este o clădire foarte frumoasă, probabil una dintre cele mai frumoase din judeţ (Eugen Kovacs, primarul municipiului Carei).
Noul sediu al Primăriei este deosebit atât prin încărcătura istorică pe care o are clădirea, dar şi pentru că, pe lângă spaţiile mult mai generoase destinate serviciilor pentru populaţie, va fi probabil singura primărie din ţară în incinta căreia va exista o librărie-cafenea.
Spaţiile sunt mai generoase. Vom avea şi o sală pentru festivităţi, am creat spaţiu şi pentru o librărie-cafenea, iar dacă reuşesc să-i conving pe consilieri, vom avea şi o sală de expoziţii. Deci, în incinta Primăriei nu vor fi doar birouri, ci şi spaţii pentru activităţi culturale (Eugen Kovacs, primarul municipiului Carei).
Clădirea în care s-a mutat de curând Primăria din Carei, are o încărcătură istorică deosebită. Cunoscută pe vremuri sub denumirea Hanul Cerbul de Aur, construcţia clădirii a fost realizată după cutremurul din 1834, la iniţiativa contesei Zichy Karolina, soţia contelui Karolyi Ggyorgy, iar proiectul a aparţinut arhitectului Ybl Miklos. Se spune că în această clădire, poetul Petofi Sandor ar fi întâlnit-o prima dată pe Szendrey Julia, soţia sa. Între anii 1890-1968 imobilul a fost sediu al Primăriei, iar după 1990, cazarmă. Acum, imobilul a fost preluat de administraţia locală, care i-a redat una dintre vechile destinaţii. Lucrările de reabilitare au costat peste 5,5 milioane de lei.
Stela Tudor