Spectacol caritabil la Radio Cluj
Spectacolul va fi transmis video live pe www.radiocluj.ro
Articol editat de Carmen Sas, 28 octombrie 2014, 13:00 / actualizat: 31 octombrie 2014, 8:11
Campania Radio Cluj- „Învaţă să dăruieşti”, se încheie joi, 30 octombrie, cu un eveniment caritabil.
De la ora 18.30, vă aşteptăm, în sala de concerte a studioului nostru, la un spectacol de muzică clasică şi dans contemporan. În cadrul manifestării va fi vernisată şi o expoziţie de produse lucrate manual.
Programul spectacolului include recitaluri de canto ale Ligiei P. Ghilea şi Laviniei Bocu, moment de poezie cu Andreea Kovacs şi dans contemporan cu Jump In.
Fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate Casei de Tip Familial Maria Gabriel, pentru opt fete aflate în plasament.
De-a lungul ultimei săptămâni, la Radio Cluj aţi putut asculta poveştile lor de viaţă, toate cât se poate de impresionante.
Prin intermediul campaniei „Învaţă să dăruieşti”, ne-am propus să contribuim la îmbunătăţirea traiului şi educaţiei celor opt fete.
…………………………………….
Radio România Cluj în parteneriat cu Asociaţia Caritabilă „Maria – Gabriel”, derulează în perioada 23 octombrie—30 octombrie, Campania umanitară: Învaţă să dăruieşti!
Campania îşi doreşte să vină în sprijinul a 8 fete aflate în plasament la Casa de Tip Familial „Maria Gabriel”, casă ce şi-a deschis porţile în anul 1993 la inţiativa unui grup de francezi care au venit în România cu dorinţa de a ajuta copiii orfani. De-a lungul anilor, această casă a fost adăpost pentru 150 de copii orfani sau abandonaţi, copii care au beneficiat aici de un altfel de îngrijire.
Încercăm să promovăm copiii care sunt aici. Noi oferim acestor copii, în număr de opt în prezent, cu vârste între 7 şi 19 ani, găzduire, dreptul la educaţie, consiliere psihologică, meditaţii; încercăm să le arătăm copiilor orfani şi abandonaţi că există şi altceva. Practic, suntem o alternativă la sistemul de îngrijire de stat. Noi, aici la Maria Gabriel, suntem o famile şi încercăm să facem tot ceea ce se face într-o famile normală, lucruri pe care şi pe noi părinţii noştrii ne-au învăţat să le facem. În timpul liber, cu ajutorul voluntarilor, facem lucruri de mână din materiale reciclabile. Facem cutii, poşete, bijuterii, pictăm tablouri…Pas cu pas încercăm să le redăm copiilor încrederea în sine, să le arătăm că ei, chiar dacă provin dintr-un alt mediu, au aceleşi drepturi ca şi copiii din familii. (coordonator de proiect Adela Florean)
Copiii rămân în acest sistem de îngrijire până la terminarea studiilor, după aceea li se caută un loc de muncă iar apoi sunt reintegraţi socio-profesional. Campania umanitară „Învaţă să dăruieşti”, derulată de Radio România Cluj şi Asociaţia „Maria Gabriel”, se va încheia joi, 30 octombrie, cu un concert caritabil ce are ca scop adunarea de fonduri pentru îmbunătăţirea nivelului de viaţă, trai şi educaţie al celor 8 fete aflate în plasament la Casa de Tip Familial „Maria Gabriel”.
Poveştile acestor fete şi detalii referitoare la acest proiect pot fi ascultate în perioada campaniei (23-30 octombrie), în scurtele interviuri realizate de colega noastră, Rodica Tulbure.
Povestea Mirabelei
Mirabela este o fată veselă, căreia îi place să cânte, este elevă în clasa a VI la o şcoală din Cluj- Napoca. Deşi are familie, în momentul în care vine vorba despre ea, pe chipul Mirabelei apare o undă de tristeţe .
Îmi place să cânt, îmi place şcoala iar materia mea preferată este muzica. O admir pe Andra pentru că este o artistă modestă. Cea mai mare dorinţă a mea e să devin cântăreaţă. Sunt la Casa Maria Gabriel de 1 an. Mama este plecată în Italia iar tatăl meu locuieşte prin Arad. Nu mai ţin legatura cu ei, doar cu câteva rude din partea mamei. Sunt foarte supărată pe mama, între noi nu cred ca ar mai putea exista legătura mamă-fiică. Aş vrea să le spun tuturor copiilor să înveţe pentru că este foarte important. În lumea asta n-ai ce face dacă n-ai şcoală şi să-i asculte pe părinţi, iar părinţilor, să îşi iubească copiii.
Povestea unui copil din lumea asta mare!
Povestea Paulei
Timidă dar foarte hotărâtă în ceea ce-şi doreşte, aşa este Paula, o adolescentă dornică să reuşească în viaţă .
Mă numesc Paula, am 15 ani şi sunt elevă în clasa IX, la Liceul Teoretic Mihai Eminescu. Îmi place foarte mult să dansez şi să joc volei . La Casa Maria Gabriel sunt de apoape 3 ani. E foarte bine aici, îmi place foarte mult, e mai bine decât la orice alt centru. Sunt aici deoarce mama mea a murit. Îmi doresc foarte mult să devin asistentă medicală, să pot să ajut oamenii. Când eram mică şi mergem pe la spital îmi plăcea foarte mult cum aveau grijă asistentele de mine. De aceea vreau şi eu să fiu asistentă medicală.
Copiilor care stau cu părinţii lor, le spun să-i respecte şi să le fie recunoscători, iar celor care nu stau cu părinţii, le spun, să creadă în ei şi să nu le pese niciodată de ce spun ceilalţi, să-şi urmeze visul să ajungă cineva în viaţă.
Povestea unui copil din lumea asta mare!
Povestea Ştefaniei
O fată cu părul negru ca abanosul, desprinsă din poveştile lui Andersen a apărut în faţa mea . Are 16 ani şi poartă numele de Ştefania.
Mă aflu aici, în Casa Maria Gabriel, de patru ani, nu-mi cunosc familia adevărată. M-am născut în Cluj-Napoca, am stat la Centrul Prichindel patru ani iar apoi în plasament la o familie o perioadă de opt ani. După ce părinţii adoptivi s-au îmbolnăvit, am ajuns aici, unde-mi este foarte bine. Îmi place această casă. Doamnele care au grijă de noi ne tratează cu foarte multă dragoste şi foarte multă atenţie. Am 16 ani, sunt în clasa a -XI-a la Colegiul Tehnic Napoca, la secţia de design vestimentar. Iubesc animalele şi îmi place muzica. La şcoală totul este bine deşi matematica îmi cam dă bătăi de cap. În rest, îmi place biologia, engleza şi cel mai mult să glumesc cu colegii. Pentru că îmi plac foarte mult animalele, m-am gândit să mă orientez, pe viitor, spre medicina veterinară. Îmi doresc ca totul să fie bine, să nu mai existe atâta răutate în jurul nostru, iar celor care sunt de vârsta mea şi au părinţi le transmit să aibă grijă de ei, să-i respecte şi să-i preţuiască. Am şi un mesaj pentru părinţii care au copii: să fie siguri că indiferent de năzbâtiile pe care le fac copiii, aceştia tot îşi iubesc părinţii.
Povestea unui copil din lumea asta mare.
Povestea Andreei
Deşi este la vârsta când marea majoritate a tinerilor se distrează, Andreea este o adolescentă care ştie că, dacă acum nu învăţă, pe viitor nu va putea să se descurce.
Mă cheamă Andreea, am 19 şi sunt studentă la Facultatea de Psihopedagogie Specială. Am locuit la trei familii diferit, fiecare cu obiceiurile lor. Ultima familie la care am fost în plasamet s-a îmbolnăvit, iar apoi am ajuns la Casa Maria Gabriel. Aceşti 19 ani au trecut repede, am întâlnit oameni speciali şi am avut exeprienţe din care am învăţa multe. Mama mea locuieşte în Dej şi tatăl meu în Timişioara, acolo unde m-am născut, nu au putut să aibă grijă de mine. Îmi place şcoala, trebuie să învăţ. Pe viitor îmi doresc o casă, pe care să o decorez cu vreau eu, să am un serviciu foarte bun şi să fie totul bine în continuare. Tinerilor le spun să creadă în ei şi să ştie că viaţa merge înainte orice ar fi. Părinţilor le spun, să facă ei ce cred că este bine, poate deciziile lor au un rost, chiar dacă pe moment nu sunt bune. Poate e spre binele copilului să fie lăsat ca altcineva să-l crească în condiţii mult mai favorabile.
Povestea unui copil din lumea asta mare!
Povestea Andradei
Andrada, un copil cu ochi senini, care îşi doreşte atunci când va fi mare să devină doctoriţă.
Am 11 ani şi sunt in clasa IV la Şcoala de Nevăzători. Mă înţeleg foarte bine cu colegii iar materia mea preferată este româna. La Casa Maria Gabriel am venit când aveam 9 ani, îmi place foarte mult. Mama mea a murit iar pe tata nu-l cunosc. Înainte de a veni aici am fost într-un centru, acolo nu mi-a prea plăcut. Nu-mi plăceau copii, nu-mi plăceau educatoarele , nu-mi prea plăcea mâncare. Aici, doamna Mariana sau Măicuţa, cum îi spunem noi fetele, ne face mâncare foarte bună şi are grijă de noi . Cel mai mult îmi doresc să o întâlnesc pe Violeta, actriţa din filmul cu acelaşi nume, iar când voi fi mare îmi doresc să mă fac doctoriţă.
Povestea unui copil din lumea asta mare!
Povestea Mariei
Maria are 7 ani, nu vorbeşte corect , dar este o fetiţă harnică, dornică să-şi facă repede temele şi să înveţe cât mai multe lucruri. Aţi fi umiţi să aflaţi câte poezii şi cântecele ştie.
Sunt Maria, am 7 ani şi merg la şcoală în clasa pregătitoare. Am învăţat deja literele de tipar, am invăţat să colorăm iar în pauză, doamna învăţătoare ne lasă să ne jucăm. Mie îmi place să mă joc cu păpuşile. Am o păpuşă pe care o cheamă Miriam, o duc şi pe ea la şcoală. Îmi doresc să am multe lucruri şi multe jucării. Îmi place să cânt şi să spun poezii. Am să vă spun şi vouă una:
Sunt harnica furnică.
Şi pe arşiţă şi căldură,
Srâng bucate pentru gură.
În miezul cald de vară,
Pun bucate în cămară.
Povestea unui copil din lumea asta mare!
Redacţia