Pinguini mov, fără „băieţi” şi „fete” în şcolile americane
Școlile din Lincoln, al doilea oraș ca importanță din statul american Nebraska, își instruiesc profesorii să nu li se mai adreseze elevilor prin „expresii de gen” precum „băieți și fete”, ci să folosească termeni „gen-inclusivi” precum „pinguini mov”.
Articol editat de Carmen Sas, 28 octombrie 2014, 08:00
Potrivit www.culturavieţii.ro, profesorii îi vor denumi pe elevi „pinguini mov”, pentru că „băieți și fete” nu îi include pe trans-genderi/trans-sexuali. Copiii vor fi inițiați în termeni precum „metrosexualitate” și „spectru de gen”.
„Nu mai folosiți fraze precum băieți și fete, tipilor, doamnelor și domnilor și expresii similare de gen pentru a capta atenția copiilor”, explică un document adresat profesorilor de gimnaziu de la școlile publice din Lincoln. Instrucțiunile au fost emise prin circulare interne, dezvăluite de saitul independent de știri Nebraska Watchdog.
„Creați nume speciale pentru clasă și apoi cereți-le tuturor ‘pinguinilor mov’ să-și aleagă câte unul,” recomandă documentul, care mai atrage atenția ca profesorii să nu îi separe pe elevi în băieți și fete. În loc de asta, îi sfătuiește pe profesori să-i diferențieze pe criterii precum dacă preferă skateboard-ul sau bicicleta, laptele sau sucul, câinii sau pisicile etc.
Instrucțiunile sunt parte a unei liste intitulate „12 pași către incluziunea de gen” dezvoltat de Gender Spectrum, o organizaţie care furnizează „educație, training și sprijin pentru a ajuta la crearea unui mediu sensibil la gen și incluziv pentru copiii de toate vârstele.”
Alte instrucțiuni includ: să fie întrebați elevii care sunt pronumele lor preferate și să decoreze clasa cu mânere pentru uși pe care să scrie „toate genurile sunt binevenite”.
Dacă profesorii consideră „necesar” să menționeze totuși că există diferite genuri, ei trebuie să le explice copiilor că acestea sunt „băiat, fată sau niciuna din acestea”. Mai departe, se scrie în document, profesorul trebuie să interfereze și să întrerupă lecția dacă aud pe vreun elev vorbind în „manieră binară” de „băieți și fete”, explicându-i acestuia că a greșit.