Şcoala şi copiii săraci
Probabil pentru mulţi dintre noi pare greu de imaginat că în fosta capitală culturală a Europei trăiesc oameni şi copii pentru care cea mai mare performanţă este să termine doar opt sau 12 clase.
Articol editat de cristina.rusu, 29 octombrie 2014, 09:00
O parte dintre copiii de la periferia oraşului, majoritatea de etnie romă, duc o luptă de supravieţuire. Din cauza mediului în care trăiesc, ajung să abandoneze lupta cu şcoala încă din clasele primare. În sprijinul lor vine Asociaţia We Help, care vrea să-i ajute pe copii să continue studiile. Totul e pe bază de voluntariat.
„Eu mă ocup de cum să ne purtăm în societate cu oamenii din jurul nostru. Încercăm să le oferim cât mai multor copii o educaţie mai bună.”
„O să fiu pe parte de engleză şi o să îi ajut şi la teme unde pot, pentru că am experienţă didactică şi sper să putem să îi ghidăm spre educaţie, cel mai important lucru.”
„Am venit aici ca să îi pot ajuta, mai ales că eu sunt încă la liceu.”
Drumul de la idee la punere în practică a fost anevoios. Mai întâi a fost nevoie de bani, iar apoi de multă muncă. În trei luni de zile dintr-un sediu prăfuit, nevăruit şi fără parchet, voluntarii au reuşit să amenajeze două clase frumoase, curate şi mai ales primitoare.
„Noi am strâns 5000 de lei din donaţii pentru tot ce am cumpărat şi am dat drumul la acest proiect. Proiectul va dura un an de zile. Noi am încercat aici să mergem pe sănătate, ocuparea timpului liber cu lucruri care sunt întradevăr de folos. Să vă asiguraţi că vor veni copilaşii şi că vor sta aici. Vom avea legătură şi cu şcoala, o să discutăm în permanenţă cu educatoarele. Regula e simplă: dacă vor fi mai mult de 10 absenţe nemotivate, noi o să luăm şi alţi copilaşi pentru că se pare că au fost mai mulţi doritori. Noi îi ajutăm, dar doar dacă vin la cursuri”. (Ioana Dancaneţ, coordonatoarea programului)Astfel de cursuri în sprijinul copiilor, este o adevărată mană cerească pentru părinţii copiilor.
„Ne-am interesat dacă la Şcoala Nr.10 se fac şi ore în plus pentru teme. Şi nouă ne e greu, părinţilor, acasă cu temele şi să le purtăm şi de grijă celor mici. Am pretenţia ca băieţii mei să îşi termine inclusiv facultatea.”
Ajunşi într-un loc nou, cu multe desene pe pereţi în care urmează să înveţe jucându-se, copiii au fost încântaţi.
„Îmi place mai mult aici pentru că e mai frumos. Nu ştiu dacă o să învăţ mai bine dacă vin şi aici.”
„La şcoală îmi place cel mai mult să învăţ şi să desenez. Îmi place mai mult aici. Temele mi le fac singură.”
„Nu-mi place să învăţ pentru că este prea greu, dar cred că o să fie mai uşor acum.”
Proiectul „Susţinem copiii să meargă la şcoală” este primul de acest gen din oraş.
Cristian Florea