Mâncarea raw – mâncarea fără foc!
Încă simt mirosul puternic de busuioc şi parmezan care m-a întâmpinat de la primii paşi în bucătăria unui restaurant clujean care prepară şi mâncare raw şi pe care am avut ocazia să îl vizitez.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 octombrie 2014, 09:00 / actualizat: 3 noiembrie 2014, 12:43
Bucătăreasa Monica Prodan ne-a arătat cum se prepară pireul de broccoli cu sos dulce-acrişor:
Prima dată punem broccoli cu caju în blender, după care adăugăm puţină smântână, ulei, lămâie, se amestecă, după se adaugă restul ingredientelor: ruccola pentru decor, de asemenea ciupercuţele marinate, sosul dulce-acrişor şi se mai pune rodia deasupra. Ciupercile se pun la marinat cu ghimbir, ulei de măsline, puţină miere şi sare. Această mâncare este una rapidă, se prepară în circa cinci minute.
Auzim tot mai des de „bucătăria mâncării vii” sau de cea „a mâncării preparată fără foc”..
Aţi încercat până acum mâncarea raw?
Ştiţi ce înseamnă?
Cei care îşi doresc să încerce trebuie să ştie că:
Un robot de bucătărie sau un blender, crudităţi şi ingrediente precum seminţe, migdale sau miere ne sunt de ajuns dacă dorim să diversificăm uneori meniul zilnic. Cu puţină imaginaţie putem transforma orice reţetă după gustul nostru.
E bine să ştim însă că mâncarea raw se bazează doar pe fructe şi legume, pentru că lactatele spre exemplu sunt tratate termic, astfel că ele nu mai fac parte din bucătăria raw.
Singurele reguli pe care le avem de respectat sunt prospeţimea şi temperatura, care nu are voie să o depăşească pe cea a camerei.
Ce înseamnă pentru clujeni mâncarea raw?
Mâncarea crudă, care nu se fierbe.
Este o mâncare sănătoasă, din ce în ce mai căutată în zilele noastre.
Cred că este foarte sănătoasă pentru că alimentele nu sunt supuse proceselor termice, iar vitaminele şi enzimele nu se degradează. Din cauza aceasta se spune că legumele şi fructele pe care le consumăm trebuie să fie în stare crudă.
O mâncare foarte bună, sănătoasă în acelaşi timp!
În principiu se mănâncă legume crude, sau se pot fierbe sub o anumită durată
Oricât de sănătoasă este această invitaţie la o alimentaţie vie, nu trebuie să ne scape din vedere faptul că echilibrul este cheia în orice.
Casandra Maxim