Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncarea raw – mâncarea fără foc!

Încă simt mirosul puternic de busuioc şi parmezan care m-a întâmpinat de la primii paşi în bucătăria unui restaurant clujean care prepară şi mâncare raw şi pe care am avut ocazia să îl vizitez.

Mâncarea raw – mâncarea fără foc!

Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 octombrie 2014, 09:00 / actualizat: 3 noiembrie 2014, 12:43

Bucătăreasa Monica Prodan ne-a arătat cum se prepară pireul de broccoli cu sos dulce-acrişor:

Prima dată punem broccoli cu caju în blender, după care adăugăm puţină smântână, ulei, lămâie, se amestecă, după se adaugă restul ingredientelor: ruccola pentru decor, de asemenea ciupercuţele marinate, sosul dulce-acrişor şi se mai pune rodia deasupra. Ciupercile se pun la marinat cu ghimbir, ulei de măsline, puţină miere şi sare. Această mâncare este una rapidă, se prepară în circa cinci minute.

Auzim tot mai des de „bucătăria mâncării vii” sau de cea „a mâncării preparată fără foc”..

Aţi încercat până acum mâncarea raw?
Ştiţi ce înseamnă?

Cei care îşi doresc să încerce trebuie să ştie că:

Un robot de bucătărie sau un blender, crudităţi şi ingrediente precum seminţe, migdale sau miere ne sunt de ajuns dacă dorim să diversificăm uneori meniul zilnic. Cu puţină imaginaţie putem transforma orice reţetă după gustul nostru.

E bine să ştim însă că mâncarea raw se bazează doar pe fructe şi legume, pentru că lactatele spre exemplu sunt tratate termic, astfel că ele nu mai fac parte din bucătăria raw.

Singurele reguli pe care le avem de respectat sunt prospeţimea şi temperatura, care nu are voie să o depăşească pe cea a camerei.

Ce înseamnă pentru clujeni mâncarea raw?

Mâncarea crudă, care nu se fierbe.
Este o mâncare sănătoasă, din ce în ce mai căutată în zilele noastre.
Cred că este foarte sănătoasă pentru că alimentele nu sunt supuse proceselor termice, iar vitaminele şi enzimele nu se degradează. Din cauza aceasta se spune că legumele şi fructele pe care le consumăm trebuie să fie în stare crudă.
O mâncare foarte bună, sănătoasă în acelaşi timp!
În principiu se mănâncă legume crude, sau se pot fierbe sub o anumită durată

 

Oricât de sănătoasă este această invitaţie la o alimentaţie vie, nu trebuie să ne scape din vedere faptul că echilibrul este cheia în orice.

 

Casandra Maxim

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate