Zeama de varză- beneficii
Încă din cele mai vechi timpuri, zeama de varză a fost foarte apreciată datorită proprietăţilor sale terapeutice uimitoare, iar bunicii noştri cunoşteau foarte bine proprietăţile uimitoare ale acestei licori. „Moarea de varză”, aşa cum mai este cunoscută zeama de varză, este o licoare excelentă pentru detoxifierea şi vitaminizarea organismului şi nu numai.
Articol editat de cristina.rusu, 31 octombrie 2014, 07:30 / actualizat: 28 decembrie 2015, 14:22
Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să consumăm zeamă de varză. Zeama de varză este foarte bogată în fitonutrienţi, aceştia având proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi care cauzează deteriorarea celulelor. Stimulează capacitatea organismului de a elimina toxinele acumulate şi de a preveni astfel anumite afecţiuni, cum ar fi cancerul pulmonar, de colon, de stomac şi cancerul de prostată. Conţine acid lactic, un detoxifiant foarte eficient al colonului. De asemenea, este un puternic agent anti-inflamator şi poate preveni şi trata artrita şi alte boli inflamatorii degenerative. Zeama de varză face minuni în cazul persoanelor care suferă de astm şi bronşită, datorită proprietăţilor sale de a stimula capacitatea de vindecare a tractului respirator. Este o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice şi de diverticuloză şi pentru vindecarea problemelor digestive, în general. Zeama de varză conţine suflorafan, o substanţă care ucide bacteriile care cauzează apariţia ulcerului pepticx (Helicobacter pylori). De asemenea, previne şi tratează refluxul gastroesofagian. Zeama de varză este bogată într-un element foarte important pentru menţinerea stării generale de sănătate, aminoacidul glutamină, foarte important pentru sănătatea sistemului digestiv. În plus, zeama de varză conţine iod şi clor, două elemente foarte importante pentru protejarea sănătăţii tractului gastro-intestinal. Stimulează sistemul imunitar şi promovează şi echilibrează celulele T. De asemenea, sprijină organismul în tratarea alergiilor, datorită unei substanţe numită histidină. Glucozinaţii întâlniţi în zeama de varză stimulează sistemul imunitar. Zeama de varză scade colesterolul şi are un efect detoxifiant asupra ficatului. Un studiu japonez a arătat că oamenii care au consumat zeamă de varză au redus drastic nivelurile colesterolului rău (LDL). Zeama de varză contribuie la încetinirea conversiei carbohidraţilor în grăsime şi astfel poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Consumul de zeamă de varză îi permite organismului să asimileze elementele nutritive mult mai rapid. Timpul de absorbţie este redus de la câteva ore, la mai puţin de 15 minute.
Zeama de varză roşie conţine cantităţi mari de acizi graşi esenţiali Omega3, aceştia având proprietatea de a reduce colesterolul şi trigliceridele. Astfel, zeama de varză previne apariţia afecţiunilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale. Zeama de varză conţine cantităţi foarte mari de magneziu, potasiu, calciu, sodiu şi alte elemente nutritive. De asemenea, conţine vitaminele A, E, C, K şi vitamina D şi aproape toate vitaminele complexului B, inclusiv acid folic.
Femeile care consumă varză murată de cinci ori pe săptămâna prezintă un risc cu 70% mai scăzut de dezvoltare a cancerului la sân. Zeama de varză conţine suflorafan, unul dintre cele mai importante substanţe în lupta împotriva cancerului şi este foarte bogată în fier.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: