Sesizări cu privire la posibile încălcări ale legii electorale UPDATE
Ministerul de Interne anunţă că s-au înregistrat 91 de sesizări cu privire la posibile încălcări ale legii electorale. 40 dintre ele s-au dovedit însă fără bază reală. În total, au fost constatate 21 de fapte contravenţionale, iar amenzile percepute depăşesc 7.000 de lei. Mai mult de jumătate dintre sesizări au fost făcute în mediul rural. În privinţa lipsei formularelor tipizate, prin care alegătorii declară pe proprie răspundere că nu au mai votat în altă parte sau că nu vor mai vota încă o dată, semnalate la mai multe secţii de votare din Bucureşti, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a precizat că situaţia urmează să fie remediată:
Articol editat de Camelia Velțan, 2 noiembrie 2014, 15:55 / actualizat: 2 noiembrie 2014, 19:26
Necesarul de formulare este stabilit în funcţie de numărul utilizat la alegerile precedente. Pe parcursul procesului electoral, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să solicite din timp suplimentarea numărului de formulare în momentul în care constată că acestea sunt insuficiente faţă de numărul de alegători. Primăriile din Bucureşti au multiplicat mai multe astfel de formulare, care au început să fie distribuite la secţiile de votare unde era nevoie, această acţiune desfăşurându-se conform legii, cu mijloacele proprii ale primăriilor.
Aproape 60.000 de poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi în continuare să supravegheze procesul de votare în toată ţara, iar în trafic sunt organizate filtre pentru verificarea transportului de persoane şi preîntâmpinarea votului multiplu.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Ministerul Afacerilor Interne anunţă că până în prezent s-au înregistrat 32 de sesizări cu privire la posibile încălcări ale legii electorale. 9 dintre acestea s-au dovedit, însă, fără bază reală.
Dosarele penale deja deschise vizează infracţiuni precum neglijenţă în serviciu, lovire, furt şi fraudă la vot.
În judeţul Caraş-Severin, s-a raportat lipsa a 400 de buletine de vot, dar procesul electoral a continuat, întrucât la fiecare secţie au fost distribuite, de la început, cu 10% mai multe voturi decât era necesar.
În Dâmboviţa, s-a semnalat că mai multe persoane ofereau bani, iar primarul unei localităţi dădea produse alimentare în schimbul voturilor.
În Argeş, la o altă secţie de votare lipsea o ştampilă cu menţiunea „votat”, iar în Ilfov, un minor ar fi votat, deşi potrivit legii nu avea voie.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat că cele mai multe sesizări au fost semnalate în mediul rural. Ea a mai precizat că în urma verificărilor au fost constatate cinci fapte contravenţionale şi au fost aplicate amenzi în valoare de 2.000 de lei.
RADOR