Liturghie în limbaj mimico-gestual
Gabriel Radu-Ichim, preot ortodox în judeţul Bacău, este singurul duhovnic al surdomuţilor din acest loc şi unul dintre puţinii din ţară care slujeşte în limbaj mimico-gestual.
Articol editat de , 2 noiembrie 2014, 13:25 / actualizat: 2 noiembrie 2014, 14:42
În anul 2007, acesta a primit de la Înaltpreasfinţitul Eftimie şi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul postul de preot pentru persoanele cu deficienţe de auz din Bacău. După ce a învăţat temeinic limbajul semnelor a luat decizia să ridice şi o biserică în care să se roage cei care nu aud, iar el să slujească prin semene. Dorinţa sa s-a materializat în anul 2009 când a ridicat un lăcaş bisericesc din lemn, în doar 26 de zile. Apoi, s-a întâmplat o minune: fiul său, pe care l-a crezut surdomut până la cinci ani, a început să vorbească.
Liturgia se ţine astfel în două limbi. Fie singur sau ajutat de vreun membru din Asociaţia Surdo-Muţilor, întreaga liturghie este dublată de limbajul mimico-gestual. Cel care vorbeşte prin semne are în faţa sa o cameră video care transmite imaginea pe un monitor amplasat în faţa altarului, astfel încât orice om cu deficienţe de auz să vadă şi să înţeleagă slujba.
Biserica a fost construită din banii preotului, dar şi cu fonduri de la Primărie. Duhovnicul celor 150 de familii de surdomuţi din Bacău spune că slujba sa nu este simplă, însă este plină de satisfacţii. Cunoaşte în detaliu povestea fiecăruia dintre enoriaşii săi iar de Ajun şi de Bobotează le trece pragul caselor, pentru ai binecuvânta.
Au speranţele lor, bucuriile lor, păcatele lor, virtuţile şi necazurile lor. Sunt oameni ca noi toţi, doar că nu aud şi nu vorbesc. Sunt familii în care majoritatea rudelor aud. Au vrut să vină cu toţii la aceeaşi slujbă, nu au vrut să fie izolaţi de restul comunităţii. (Gabriel Radu-Ichim, preot)
Redacţia