Dovleacul şi calităţile lui
Dovleacul are proprietăţi nutriţionale remarcabile, ce îl recomandă pentru dieta noastră zilnică, mai ales în lunile de toamnă, când îl găsim peste tot, din abundenţă.
Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2014, 08:00 / actualizat: 4 noiembrie 2014, 9:15
O porţie de dolveac copt conţine în jur de 40 de calorii şi trei grame de fibre. Acest lucru înseamnă că îţi menţine senzaţia de saţietate pentru mult timp şi, în plus, îţi facilitează digestia. Fibrele din dovleac nu se deteriorează, indiferent de modalitatea de preparare. Aşadar, în plăcinte, sau în supe delicioase, dovleacul îţi livrează cantitatea de fibre de care ai nevoie pentru menţinerea unui nivel bun de energie, fără să mănânci prea mult.
Este o sursă de grăsimi bune
Poate nu te-ai gândit, dar atunci când găteşti mâncăruri cu dovleac, este bine să păstrezi seminţele şi să le foloseşti. Sunt o sursă ideală de proteine, vitamine şi minerale, în special, de zinc. Le poţi prăji în tigaie şi apoi le poţi pune în salate, sau le poţi mânca simple. Ele sunt bogate în aminoacidul triptofan, care joacă un rol important în producţia de serotonină, neurotransmiţător implicat în obţinerea echilibrului emoţional şi a stării de fericire.
Conţine antioxidanţi precum vitamina A
Culoarea protocalie a dovlecilor este dată de un pigment cu rol antioxidant, numit beta-caroten, prezent şi în morcovi. În cantităţi suficiente, efectul este vizibil la nivelul pielii care întinereşte, la nivelul vederii, care se menţine ageră şi la nivelul sistemului imunitar, care rămâne puternic.
Asigură organismului 500 mg de potasiu
Potasiul este un mineral de care inima şi muşchii au nevoie pentru a lucra în parametrii optimi. O porţie de dovleac livrează organismului în jur de 500 miligrame de potasiu. Comparativ cu alte alimente, dovleacul este foarte bogat în potasiu. De exemplu, o banană oferă în jur de 400 de miligrame de potasiu, iar cartofii dulci oferă 420 de miligrame. Din acest motiv dovleacul este recomandat pentru a reface echilibrul electrolitic al organismului după consum muscular intens, inclusiv după antrenamente, pentru a asigura buna recuperare a muşchilor. De asemenea, dovleacul conţine fitosteroli, substanţe care au dovedit în studii, efectul lor benefic în privinţa atenuării bolilor de inimă, deoarece combat şi reduc colesterolul.
Reduce riscul de cancer şi susţine imunitatea
Mulţimea de minerale şi de vitamine conţinute de dovleac, au efect antioxidant în organism. Acest lucru înseamnă că intervin asupra proceselor oxidative, adică contracarează radicalii liberi şi echilibrează de la nivel celular sănătatea corpului nostru. Deoarece dezechilibrele produse la nivel celular de stresul oxidativ conduc la boli grave precum cancerul, consumul de dovleac poate avea un efect preventiv şi protectiv împotriva modificărilor celulare, care generează această maladie. Sterolii din dovleac, alături de beta-caroten sunt arme importante de luptă împotriva modificărilor celulare cancerigene, de aceea, supele creme de dovleac, care păstrează aproape intacte proprietăţile acestei legume, sunt o hrană ideală. Nu uita şi de faptul că dovleacul susţine imunitata organismului datorită conţinutului important de vitamina C. O porţie de dovleac, conţine peste 10 miligrame de vitamina C, adică 20% din necesarul zilnic recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a ne menţine sănătoşi.
Redacţia