Tărie fină din whisky ieftin
O sticlă de whiskey rar, de calitate, poate costa peste un milion de dolari, iar băutura are nevoie de ani de zile pentru a se învechi, în butoaie din lemn de stejar. Acum, o companie din Oregon susţine că a găsit soluţia pentru a obţine rapid un whiskey la fel de bun ca unul de lux, dar mult mai ieftin. Potrivit Daily Mail, Whiskey Element este un băţ special, din stejar, care filtrează toate impurităţile din băutură şi îi conferă totodată o aromă deosebită, lemnoasă. Tot ceea ce trebuie să faceţi pentru a obţine un whiskey foarte bun este să ţineţi acest băţ timp de 24 de ore în sticla de băutură. În acest fel, beţele de stejar vor accelera filtrarea prin tuburile sale capilare, în băţ fiind tăiate mai multe crestături, pentru ca suprafaţa totală de contact să fie cât mai mare. Inventatorii beţişoarelor, compania Time&Oak, spun că ei s-au gândit că pot înlocui filtrarea clasică, în butoaie, cu un sistem mai eficient şi mai ieftin, înlocuind lemnul din butoaiele obişnuite care este tăiat vertical, cu lemnul tăiat orizontal, pentru ca băutura să fie cât mai expusă la capilarele din lemn şi astfel să se filtreze şi să se matureze mult mai repede. Ca să studieze efectul acestui produs, cercetătorii au analizat compoziţia chimică a unui whistey ieftin şi a unui sortiment scump. Cel ieftin conţinea acetaldehidă, o substanţă care provoacă mahmureală. După ce au lăsat beţele în sticla ieftină timp de 24 de ore, testele au fost repetate. Rezultatele au fost uimitoare: sticla mai ieftină conţinea substanţe similare celei scumpe, ba chiar mai mulţi compuşi care dădeau gustul bun băuturii. În plus, nivelul de acetaldehidă scăzuse foarte mult. Fiecare băţ trebuie folosit o singură dată, dar o pereche de două beţe costă doar 12 dolari. RADOR
Articol editat de Andrei Cretoiu, 4 noiembrie 2014, 12:29 / actualizat: 4 noiembrie 2014, 13:57