Cum slăbesc sportivii?
Sportivii care concurează în competiţii pe categorii de greutate sunt confruntaţi, deseori, cu nevoia de a slăbi în timp scurt, pentru a se încadra în categorie. De regulă, ei sunt nevoiţi să urmeze un regim alimentar draconic, reuşind să slăbească în mod spectaculos, fără a- şi diminua capacitatea sportivă. Exemplul lor indică faptul că motivaţia contează foarte mult în susţinerea efortului de a slăbi.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 noiembrie 2014, 08:00
Halterofilii de la Centrul Olimpic de Haltere din Bistriţa cunosc foarte bine ce înseamnă să pierzi în greutate câte 3– 4 kilograme în doar căteva zile. Antrenorul Ovidiu Fătu spune că nu de puţine ori staff- ul tehnic al lotului a fost pus în situaţia ca un sportiv sau altul să fie nevoit să slăbească drastic, cazuri în care se aplică cam aceeaşi procedură: Începem cu aproximativ o săptămână, o săptămână şi jumătate înainte, prin a reduce pâinea, apoi chiar o excludem şi introducem carnea de peşte, carnea de pui şi se consumă tot mai multe ciorbe, în special de legume. Cu trei zile înainte de concurs, accelerăm un pic slăbirea cu saună, iar seara mai sărim peste mese. Un sportiv de performanţă poate slăbi 3 kg în doar două zile, fără să i se afecteze capacitatea de efort. ( Ovidiu Fătu, antrenor haltere )
Bogdan Dumitraş a slăbit patru kilograme în doar patru zile, pentru a ieşi campion european de juniori 2. El spune că îl motivează dorinţa de performanţă: Am mâncat mai puţin şi am făcut multe saune, cu gândul că trebuie să mă înscriu în categorie. Mă motivează mult dorinţa de a câştiga concursurile, de a câştiga medalii şi bani. ( Bogdan Dumitraş, sportiv )
Experienţa sportivilor de la Centrul Olimpic de Haltere din Bistriţa le poate fi de folos şi celor care nu practică sportul de performanţă. Antrenorul Ovidiu Fătu spune că sunt mulţi cei care îi cer sfatul pentru a pierde din greutatea corporală. Tuturor le recomandă să nu folosească pastilele care sunt promovate pe internet, pentru că acestea slăbesc foarte mult organismul şi să consume doar carne albă– peşte, pui– şi foarte multe ciorbe de legume.
Florin Săsărman