Ascultă Radio România Cluj Live

De ce mâncăm?

Senzația de foame poate fi declanșată de o multitudine de factori, printre care se numără mecanisme de ordin fiziologic, psihologic. Dar care este adevăratul motiv pentru care mâncăm?

De ce mâncăm?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 noiembrie 2014, 14:57

Mâncăm pentru că ne este poftă de un anumit aliment, de obicei dulce sau sărat. Când îți este poftă de ceva dulce, creierul intră în alertă pentru că nu a mai primit combustibil, adică glucoză. Corpul intră într- o stare de ușoară hipoglicemie și începi să devii agitat, nervos, din dorința de a mânca cât mai repede ceva care îți este la îndemână. Alegerile de moment vizează de cele mai multe ori alimente precum covrigi, palanețe, pizza, ciocolată, care îți astâmpără foamea pe moment, ca după mai puțin de 2 ore să revină.

Produsele din categoria patiserii, fast- food, dulciuri sunt cele care ne dau senzația de foame continuă, pentru că nu hrănesc, ci păcălesc organismul, fiind lipsite de nutrienți esențiali. Aceste alegeri sunt de cele mai multe ori făcute de persoanele care sar peste o masă și astfel trec mai mult de 4- 6 ore între mese.
Un alt motiv pentru care mâncăm este obișnuința sau plictiseala. Mesele servite din aceste motive sunt de obicei luate în grabă, în picioare, pe drum, în trafic, în fața calculatorului. Din acest motiv nu simțim că ne-am săturat decât după o perioadă îndelungată, deoarece nu conștientizăm că luăm masa în adevăratul sens al cuvântului. Nu o considerăm fiind mic dejun, prânz sau cină, ci mai degrabă o gustare.

Neavând un orar relativ fix al meselor, organismul intră în alertă și consideră că este o perioadă de foamete și acționează în consecință. La prima masă copioasă după câteva ore sau zile de înfometare, se acumuleză rezerve sub forma kilogramelor în plus. Acesta este mecanismul care stă și la baza curelor de slăbire prin înfometare.
Cu toate că trăim în secolul vitezei, este important să îți faci timp pentru a servi masa așa cum se cuvine. Ia loc, admiră mâncarea, adulmecă- i mirosul, fi recunoscător și bucură-te de gustul ei. Nu în ultimul rând, ia masa alături de cei dragi!
Așează- te la masă doar când îți este cu adevărat foame! Alege alimente naturale, proaspete, lipsite de aditivi alimentari.
Alege sănătatea!

 

Luisa Florea– Nutriționist Dietetician

Acasă

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate