Subiectul Zilei: Cariere în IT
România a devenit una dintre cele mai căutate ţări europene din domeniul IT, în special datorită forţei de muncă bine pregătite şi costurilor scăzute, în contextul unui deficit uriaş de specialişti la nivel european. Cu peste 60.000 de persoane care lucrează în acest domeniu, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei. Programatorii pot câştiga până la 4.000 de euro pe lună , depăşind astfel cu mult venitul mediu pe economie. Clujul este unul dintre cele mai dezvoltate centre IT din România. În acest context, joi şi vineri, la Casa de Cultură a Studenţilor are loc un Târg de Cariere în IT, la care participă peste 25 de angajatori . Despre oportunităţile de carieră oferite în domeniul înaltei tehnologii vorbim, joi, la Subiectul Zilei.
Articol editat de , 6 noiembrie 2014, 07:00 / actualizat: 6 noiembrie 2014, 14:50
……………………………………………………………..
Sibiu
În zilele noastre, tot mai multe persoane apelează la tehnologie atât în viaţa personală cât şi în cea profesională. Specialiştii atrag atenţia că evoluţia tehnologiei atrage şi persoane care nu au întotdeauna cele mai bune intenţii.
Tot mai mulţi oameni consideră mediul online un mod prin care pot avea acces la bunurile personale în orice moment. Hackerii sunt conştienţi de acest lucru şi profită, folosindu-se de diferite instrumente pentru a ne fura datele personale în scopuri ilegale.
Specialiştii IT încearcă să găsească soluţii la infracţionalitatea din mediul online.
În primul rând, în general încearcă să se fure date bancare pentru că acolo sunt banii cei mai direcţi. După care se poate merge în orice direcţie, sunt foarte multe metode de a face fraudă online. Bineînţeles şi datele personale se pot vinde mai departe, vorbim şi despre şantaj, furt de identitate, în sensul să mă impersonez în altă persoană şi să cer nişte beneficii, dându-mă drept altcineva pot să te conving să iei anumite acţiuni astfel încât eu să pot intra în organizaţia ta, sunt extrem de multe scenarii. (Cătălin Cosoi, directorul securităţii strategice de la Bitdefender România).
Recent, la Sibiu au avut loc discutii despre legislaţia pe mediul online, despre aportul pe care ar trebui să îl aducă statul, dar şi mediul privat, în elaborarea unei strategii definită aici ca strategie naţională. Discuţiile au vizat şi modul în care populaţia ar trebui educată pentru a se proteja mai bine de pericolele online.
Cum se face circulaţia rutieră şi li se explică oamenilor regulile de traversare a străzii şi de protecţie în trafic, eu cred că acelaşi lucru se va întâmpla şi în zona de securitate cibernetică. Vom ajunge la un moment în care şi la şcoală şi după şcoală vor fi explicate regulile de securitate cibernetică care nu sunt complicate şi care pot fi deduse şi din actualele reguli de securitate. Până la urmă, repet, aşa cum e bine când pleci de acasă să îţi verifici apa şi curentul, poate la fel de bine şi de uşor e să îţi verifici calculatorul dacă îl laşi în priză sau nu cât eşti plecat şi alţi câţiva paşi simpli ca acesta. Ca orice proces care este la început, este nevoie de un timp de gestare a unor politici, a unor pentru că eu cred că la modul în care maşinile acum 30 de ani aveau doar frâne dar nu aveau airbaguri şi nici ABS-uri şi acum au alte condiţii de securitate, în cyber suntem ca acum 30 de ani în industria auto: avem motor, avem frâne, avem maşină şi ea merge, dar nu avem acele condiţii de securitate pe care ulterior industria auto le-a dezvoltat. (Iulian Fota, consilierul prezidenţial).
Conferinte precum Cybersecurity care a avut loc la Sibiu încearcă să lanseze o platformă de dialog deschis şi neutru între instituţiile statului şi sectorul privat, între consumatori şi furnizorii de servicii de securitate IT, precum şi între organizaţii naţionale şi internaţionale.
Redacţia