Mănânci sănătos, gândeşti sănătos (croncile Temps d’Images)
De pe meniu putem citi: ciorbă de fasole cu ceapă şi pâine de casă, cus-cus cu conopidă şi stafide, tartă cu spanac, muffins cu coacăze şi roşcove şi salată de crudităţi cu crutoane. Sunt făcute de noi, colectivul de bucătărie Zacuscă pe roţi. – ne introduce în atmosfera serii una din membrele grupului Zacuscă pe roţi, care găteşte vegan în bucătăria Fabricii de pensule, în perioada festivalului Temps d’Images (6-16 noiembrie).
Articol editat de , 7 noiembrie 2014, 12:20 / actualizat: 14 noiembrie 2014, 14:22
…un amalgam de prieteni, un amalgam de legume şi aşa am ajuns la zacuscă, iar pe roţi pentru că e un colectiv de bucătărie mobil, adică mergem acolo unde e nevoie de noi şi încercăm să arătăm deliciile mâncării vegane, explică alt membru al grupului.
Indiferent de bugetul disponibil, toată lumea lua cina ieri seară la Fabrica de pensule…
-Da, am mâncat ciorbă de fasole şi a fost extraordinar de bună. E demenţială. E un bun început de festival, a intrat la fix şi a spart gheaţa. Nu am mai urmărit în alţi ani festivalul, sunt proaspăt mutat la Cluj, aşa că voi îl voi vedea acum.
-E perfectă ciorba, cred că se potriveşte perfect cu tema festivalului.
… comentează tinerii veniţi ieri seară la debutul celei de-a 7-a ediţii Temps d’Images, la Fabrica de pensule la Cluj.
Suntem în bucătărie, am şi gustat din tarta cu spanac şi din siropul de soc cu ghimbir. Nimeni nu rămâne flămând la festival, mai ales că tema din acest an caută răspunsurile artiştilor la întrebarea Ce ne hrăneşte?. Între hrana fizică şi hrana spirituală există dintotdeauna o legătură, iar vocea artiştilor e alimentată de ceea ce se întâmplă în societate.
Suntem un grup deschis, aproximativ zece prieteni, ne-am gândit să facem colectivul Zacuscă pe roţi pentru a oferi o mâncare bună, pentru a demonstra oamenilor că putem să ne hrănim sănătos fără a consuma foarte multe produse animale. Vom fi aici şase zile din cele două săptămâni de festival, în week-end-uri în principal, şi în fiecare zi vom oferi alt meniu.
Încercăm să nu punem foarte mare valoare pe bani, pentru că mâncarea şi hrana sănătoasă nu trebuie să fie un privilegiu. Toată lumea trebuie să aibă acces la hrană sănătoasă, la mâncare bună în general. Grupul nostru funcţionează pe principiul donaţiei recomandate, un preţ pe care îl sugerăm pentru mâncarea noastră dar poţi avea un produs gratuit sau să plăteşti oricât simţi nevoia şi poţi.
Bucătăria pe care o facem e un gest politic pentru că încercăm să luptăm împotriva principiilor capitaliste care ne bagă pe gât la supermarketuri foarte multe mărci frumos colorate, frumos ambalate şi uităm să ne luăm produsele de la micii producători, de la oamenii care muncesc pământul. Să ne gândim că aceştia ne pot hrăni cu mâncare sănătoasă fără a importa legume din China sau Spania, că ţăranii noştri aruncă usturoiul pentru că nu pot să îl vândă. (Andra Bindea, membră a grupului Zacuscă pe roţi)
Pe principiul mănânci sănătos, gândeşti sănătos, a găti cu produse româneşti devine manifest implicit al aceastei ediţii de festival, pe care o urmăresc toti cei ce vor să înţeleagă care e relaţia artelor performative cu societatea.
E prima dată când vin la Cluj, sunt din Canada, zona de limba franceză. Vin pentru că am prieteni aici şi găsesc interesantă tema festivalului, voi urmări festivalul pentru a vedea cât mai mult, ne spune un alt tânăr întâlnit aseară în bucătărie.
Oana Cristea Grigorescu