Muncitorul clujean Iulius Filip onorat de Republica Polonă
Articol editat de , 7 noiembrie 2014, 15:55 / actualizat: 11 noiembrie 2014, 9:52
Ambasadorul Poloniei în România a înmânat Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone clujeanului Iulius Filip.
In anul 1981, Iulius Filip, atunci muncitor la Atelierele CFR 16 Februarie Cluj, a trimis o scrisoare de sprijin Congresului Sindicatului Solidaritatea din Polonia, cu următorul mesaj: ”Dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber din ţările socialiste.”
Scrisoarea a fost citită în plenul Congresului Solidarităţii şi a fost preluată de marile agenţii de presa. În urma ei, Iulius Filip a fost acuzat de “pactizare cu foţele contra-revoluţionare din Polonia” şi de “propagandă împotriva orânduirii socialiste”. El a petrecut cinci ani şi patru luni în închisorile din Cluj, Bucureşti, Jilava şi Aiud, dar care a continuat să demaşte abuzurile regimului comunist.
La 25 de ani de la căderea comunismului, Iulius Filip declară că nu regretă gestul său, de care a refuzat să se dezică şi la vremea respectivă. “Sunt lucruri în viaţă când trebuie să faci compromisuri, şi sunt lucruri în viaţă când trebuie să ai coloană vertebrală, chiar dacă mori. Or, cauza pentru care a luptat Solidaritatea din Polonia era mai importantă decât vieţile noastre /…/ Fără solidaritate, fără credinţă în Dumnezeu şi fără bunăvoinţă, nu facem nimic”, spune Iulius Filip.
În cadrul ceremoniei care a avut loc vineri, 7 noiembrie, la Primăria Clujului, ambasadorul Marek Syczygiel a declarat că, pentru compatrioţii săi, gestul lui Iulius Filip e un simbol al luptei împotriva totalitarismului şi de sprijin pentru ideea Solidarităţii.
Iulius Filip, astăzi în vârstă de 67 de ani, e singurul român onorat cu înalta distincţie acordată de preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.
Text/foto: Ioana Bindea