Toamnă la cuptor
Ce este mai plăcut într-o zi friguroasă de toamnă decât o prăjitură proaspăt scoasă din cuptor?
Articol editat de Andrei Cretoiu, 7 noiembrie 2014, 11:38
Sezonul rece ne oferă multiple posibilităţi din punct de vedere al multitudinii reţetelor culinare. Perele sunt fructe delicioase care conţin mult mai multă fibră faţă de alte fructe, fapt pentru care ajută la digestie, însă joacă şi un rol important în menţinerea glicemiei. Pentru că le avem la dispoziţie pe aproape tot parcusul anului şi pentru că niciun meniu nu este complet dacă nu serveşti şi un desert vă recomand o delicioasă tartă cu pere şi migdale.
Ingrediente
300ml vin alb dulce, 2 ouă, 125g unt moale, 3 linguri gem de caise, 200g migdale fără coajă, 225g zahăr, 4 pere curățate, 375g aluat de tartă congelat
Metodă de preparare
Încinge cuptorul la 190C (170C dacă e cu ventilație).
Întinde aluatul de tartă pe blatul tapetat cu făină și apoi pune-l într-o tavă rotundă cu diametrul de 28cm. Pune tavă la rece timp de 15 minute.
Coace aluatul timp de 20-25 minute.
Între timp, pregătește perele. Pune-le împreună cu 75g zahăr, vinul alb și 300ml apă într-o oală, pe foc mic. Lasă-le să fiarbă timp de 20-25 minute, până când fructele se înmoaie. Scurge perele și taiele pe fiecare în 6 felii, îndepărtând mijlocul cu semințe.
Mărunțește migdalele într-un robot de bucătărie până când obții o făină de migdale. Bate untul cu restul de zahăr, adaugă ouăle și amestecă bine. Încorporează făină de migdale.
Umple coaja de tartă coaptă mai devreme cu acest amestec, apoi așează deasupra lui feliile de pere.
Pune din nou la cuptor, la 180C (160C dacă e cuptor cu ventilație), timp de 30 minute, până când amestecul cu migdale se umflă și se rumenește.
Încălzește gemul de caise într-o crăticioară, strecoară-l printr-o sită deasă și unge cu el tarta la 5 minute după ce o scoți din cuptor.
Servește tarta călduță cu frișcă sau smântâna dulce.