Ascultă Radio România Cluj Live

Toamnă la cuptor

Ce este mai plăcut într-o zi friguroasă de toamnă decât o prăjitură proaspăt scoasă din cuptor?

Toamnă la cuptor

Articol editat de Andrei Cretoiu, 7 noiembrie 2014, 11:38

Sezonul rece ne oferă multiple posibilităţi din punct de vedere al multitudinii reţetelor culinare. Perele sunt fructe delicioase care conţin mult mai multă fibră faţă de alte fructe, fapt pentru care ajută la digestie, însă joacă şi un rol important în menţinerea glicemiei. Pentru că le avem la dispoziţie pe aproape tot parcusul anului şi pentru că niciun meniu nu este complet dacă nu serveşti şi un desert vă recomand o delicioasă tartă cu pere şi migdale.

 

Ingrediente
300ml vin alb dulce, 2 ouă, 125g unt moale, 3 linguri gem de caise, 200g migdale fără coajă, 225g zahăr, 4 pere curățate, 375g aluat de tartă congelat
Metodă de preparare
Încinge cuptorul la 190C (170C dacă e cu ventilație).

Întinde aluatul de tartă pe blatul tapetat cu făină și apoi pune-l într-o tavă rotundă cu diametrul de 28cm. Pune tavă la rece timp de 15 minute.

Coace aluatul timp de 20-25 minute.

Între timp, pregătește perele. Pune-le împreună cu 75g zahăr, vinul alb și 300ml apă într-o oală, pe foc mic. Lasă-le să fiarbă timp de 20-25 minute, până când fructele se înmoaie. Scurge perele și taiele pe fiecare în 6 felii, îndepărtând mijlocul cu semințe.

Mărunțește migdalele într-un robot de bucătărie până când obții o făină de migdale. Bate untul cu restul de zahăr, adaugă ouăle și amestecă bine. Încorporează făină de migdale.

Umple coaja de tartă coaptă mai devreme cu acest amestec, apoi așează deasupra lui feliile de pere.

Pune din nou la cuptor, la 180C (160C dacă e cuptor cu ventilație), timp de 30 minute, până când amestecul cu migdale se umflă și se rumenește.

Încălzește gemul de caise într-o crăticioară, strecoară-l printr-o sită deasă și unge cu el tarta la 5 minute după ce o scoți din cuptor.

Servește tarta călduță cu frișcă sau smântâna dulce.

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Poftă Bună miercuri, 4 februarie 2015, 10:00

File de somon pe pat de legume și sos olandez

O rețetă foarte ușoară, la îndemâna oricui, nimic imposibil, dar ușor de impresionat invitații la orice oră. Ingrediente: 200 g file somon,...

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Poftă Bună luni, 2 februarie 2015, 13:59

Super Sandwich cu piept de pui şi măr

Super Sandwich cu piept de pui şi măr – 221 calorii (două porţii) Timp de preparare: 15 minute Ingrediente: 200 g de piept de pui pregătit la...

Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Sos de avocado
Poftă Bună sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 10:00

Sos de avocado

Rapid și gustos! Ingrediente: 3 avocado 1 limetă 3-4 linguri ulei măsline sare, piper Mod de preparare: Alegem avocado moi, bine coapte. Tăiem...

Sos de avocado
Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună vineri, 30 ianuarie 2015, 10:00

Parmegiana-preferată la Vatican

Parmegiana, vinete cu parmezan, este mâncarea preferată de soldaţii Gărzii Elveţiene care asigură securitatea Papei la Vatican, a declarat...

Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună miercuri, 28 ianuarie 2015, 10:00

Bruschete cu roşii şi busuioc

Ceva ieftin şi bun…. Pentru 12 bruschete ingredientele sunt : – 4 roşii micuţe, cam 375 de grame în total, – 1 căţel mare de...

Bruschete cu roşii şi busuioc
Poftă Bună marți, 27 ianuarie 2015, 08:58

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă

Pentru că sunt foarte buni, arată şi foarte bine, dacă respecţi reţeta… Ingrediente: 300 gr brânză de vaci, 2 ouă, 150 gr făină, 75...

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă
Poftă Bună duminică, 25 ianuarie 2015, 10:00

Gulaș de ciuperci

Ingrediente: 600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate) 1 cățel usturoi 1 fir...

Gulaș de ciuperci
Poftă Bună sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 10:00

Tortul care nu îngraşă

Tort de cacao cu mere Ingrediente: -5 ouă -3 linguri cacao -îndulcitor, după gust -4 linguri ulei -3 mere  creţeşti -1 praf sare -coaja rasă...

Tortul care nu îngraşă