DigitALL: SmartTv- ul, un gadget nou
Trăim într- o eră în care Internetul a devenit cel mai important şi rapid canal de informare, iar producătorii de televizoare ştiu asta.
Statisticile zic că jumătate din televizoarele care se vor vinde în 2015 vor fi inteligente, iar în 2016, două treimi din piaţă va fi adjudecată de ele.
Un Smart TV înseamnă mult mai mult decât un banal televizor la care vedem 20, 50 sau 100 de canale. Acest gadget e, mai degrabă, un sistem de entertainment care vine cu posibilităţi aproape nelimitate şi ne propune să ne transforme sufrageria într- un spaţiu mai plăcut.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 noiembrie 2014, 10:18 / actualizat: 10 noiembrie 2014, 10:11
Practic, Smart TV- urile sunt un fel de calculatoare specializate în difuzarea de filme şi concerte, navigare pe Internet sau vizionare de fotografii. Ele au procesor, precum un computer sau un smartphone, şi vin cu o mulţime de aplicaţii pe care le putem descărca.
Care sunt câteva dintre avantajele unui televizor inteligent, vă spunem noi în continuare:
– Ai acces la Internet. Poţi viziona usor, pe lânga programul TV obişnuit, şi conţinut disponibil online. Poţi face videoconferinţe prin Skype cu prietenii aflaţi la mare distanţă, poţi vedea videoclipuri pe YouTube sau poţi citi mail- urile sau site- urile de ştiri, confortabil, pe un ecran mare, stând comod pe fotoliu.
– Le arăti mai uşor prietenilor pozele din concediu sau caseta de la nuntă. Poţi conecta uşor la un televizor inteligent o multime de gadgeturi, inclusiv telefonul mobil.
– Ai conexiune cu reţelele sociale în timp ce urmăreşti diverse filme sau emisiuni.
Preţul unui Smart TV nu depăşeşte cu mult pe cel al unui LCD /LED fără facilităţi de conectare la Internet. În aceste condiţii, tentaţia de a achiziţiona un televizor inteligent este mare. Există însă câteva aspecte ce merită puţin studiate înainte de a lua o decizie.
Ca orice invenţie aflată în primele faze de dezvoltare, Smart TV- ul nu este încă matur. În funcţie de producător, pot exista anumite limitări şi inconveniente: interfaţă greoaie, browser lent şi fără suport Flash, necesitatea de a avea un cont suplimentar pentru accesul la anumite servicii etc.
Pentru a îmbunătăţi experienţa per ansamblu, au fost lansate şi accesorii care să ne ajute să navigăm mai uşor pe Internet de pe TV, inclusiv suport pentru tastatură şi mouse.
Cele mai noi studii arată că puţină lume a păşit cu adevărat în era gadgeturilor Smart. Cam 60 la sută din utilizatorii televizoarelor inteligente le folosesc pentru a vedea conţinut video suplimentar, însă puţini sunt cei care le utilizează şi pentru Facebook sau Twitter sau pentru a sta pe Internet.
Deocamdată însă, cel puţin în România, această nouă tehnologie face paşi timizi şi se izbeşte de scepticismul pe care mulţi cumpărători îl au în momentul în care trebuie să scoată bani din portofel.
Alina Nechita