Tort Doboş
Chiar daca o sa va ia ceva vreme pentru a face aceasta prajitură, părerea mea şi a celor de la bucătăras.ro, este că merită să o încercaţi măcar o data, e DELICIOASĂ.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 noiembrie 2014, 10:34
Pentru foi
6 ouă
un praf de sare
120 gr zahăr
120 gr făină
40 gr unt
Crema
3 ouă
200 gr zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
150 gr ciocolată neagră
1 + 1/2 ling. unt
250 gr unt 82% grasime, nesărat
2 linguri cacao
2 linguri zahăr pudră
Caramel
100 gr zahăr
Foi
Într-un bol se mixează albuşurile cu un vârf de sare. Adăugăm zahărul şi mixăm până se întăreşte.
Gălbenuşurile le frecăm cu untul topit şi răcit şi le adăugam peste spumă. La final, încorporăm făina amestecând cu mişcări uşoare să nu se lase spuma.
Din această compoziţie coacem, pe rând, două foi în tava mare de la aragaz, tapetată pe fund cu hârtie de copt. Lăsăm la cuptor 12-15 minute la 175 de grade.
Foile se scot din tavă.
Dacă s-au răcit complet, le punem una peste alta şi lă tăiem în trei.
Aşa am obţinut 6 foi, exact câte avem nevoie pentru Doboş.
Crema:
Amestecăm ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat şi punem pe baie de aburi amestecând până se topeşte zahărul. Luăm de pe foc şi mixăm cu mixerul.
Separat, într-un alt vas, punem ciocolată ruptă bucaţele împreună cu o lingura de unt şi o topim pe baie de aburi.
Lăsăm să se răcească puţin (cât să nu fie fierbinte) apoi o adăugam treptat peste compoziţia de ouă, mixând de fiecare dată.
Într-un bol mixăm untul cu zahărul pudră şi cu cacaoa până devine foarte cremos. La final, împreunăm cele două compoziţii adăugând din crema de ciocolată, câte puţin, la crema de unt.
Asamblare:
Aşezăm pe un platou prima foaie şi o ungem cu cremă, apoi procedăm, la fel, cu restul de 4 foi. În total avem 5 foi pentru că una vine unsă cu caramel.
Ungem tot tortul cu cremă şi, deasupra, facem 16 moturi (8 pe o parte şi 8 pe cealaltă de-a lungul prăjiturii) peste care urmează să vină aşezate feliile cu caramel.
Pentru caramel punem vasul cu zahărul pe foc şi lăsăm să se caramelizeze. Zahărul trebuie să fie complet topit. Atentie să nu se ardă!
Foaia de blat o taiem în 4 (o sa fie mai uşor de manevrat) şi ungem, pe rând cele 4 bucăţi cu caramel. Fiecare bucată vine tăiată în 4 cu un cuţit trecut prin unt.
Aşezăm, pe rând cele 16 felii cu caramel peste moturile cu cremă.
Dăm tortul la frigider 2-3 ore înainte de a-l servi.
bucataras.ro