Ascultă Radio România Cluj Live

Tort Doboş

Chiar daca o sa va ia ceva vreme pentru a face aceasta prajitură, părerea mea şi a celor de la bucătăras.ro, este că merită să o încercaţi măcar o data, e DELICIOASĂ.

Tort Doboş

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 9 noiembrie 2014, 10:34

Pentru foi
6 ouă
un praf de sare
120 gr zahăr
120 gr făină
40 gr unt

Crema
3 ouă
200 gr zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
150 gr ciocolată neagră
1 + 1/2 ling. unt
250 gr unt 82% grasime, nesărat
2 linguri cacao
2 linguri zahăr pudră

Caramel
100 gr zahăr

Foi
Într-un bol se mixează albuşurile cu un vârf de sare. Adăugăm zahărul şi mixăm până se întăreşte.

Gălbenuşurile le frecăm cu untul topit şi răcit şi le adăugam peste spumă. La final,  încorporăm făina amestecând cu mişcări uşoare să nu se lase spuma.
Din această compoziţie coacem, pe rând, două foi în tava mare de la aragaz, tapetată pe fund cu hârtie de copt. Lăsăm la cuptor 12-15 minute la 175 de grade.
Foile se scot din tavă.
Dacă s-au răcit complet, le punem una peste alta şi lă tăiem în trei.
Aşa am obţinut 6 foi, exact câte avem nevoie pentru Doboş.

Crema:
Amestecăm ouăle cu zahărul şi zahărul vanilat şi punem pe baie de aburi amestecând până se topeşte zahărul. Luăm de pe foc şi mixăm cu mixerul.
Separat, într-un alt vas, punem ciocolată ruptă bucaţele împreună cu o lingura de unt şi o topim pe baie de aburi.

Lăsăm să se răcească puţin (cât să nu fie fierbinte) apoi o adăugam treptat peste compoziţia de ouă, mixând de fiecare dată.
Într-un bol mixăm untul cu zahărul pudră şi cu cacaoa până devine foarte cremos. La final, împreunăm cele două compoziţii adăugând din crema de ciocolată, câte puţin, la crema de unt.
Asamblare:

Aşezăm pe un platou prima foaie şi o ungem cu cremă, apoi procedăm, la fel, cu restul de 4 foi. În total avem 5 foi pentru că una vine unsă cu caramel.
Ungem tot tortul cu cremă şi, deasupra, facem 16 moturi (8 pe o parte şi 8 pe cealaltă de-a lungul prăjiturii) peste care urmează să vină aşezate feliile cu caramel.
Pentru caramel punem vasul cu zahărul pe foc şi lăsăm să se caramelizeze. Zahărul trebuie să fie complet topit. Atentie să nu se ardă!
Foaia de blat o taiem în 4 (o sa fie mai uşor de manevrat) şi ungem, pe rând cele 4 bucăţi cu caramel. Fiecare bucată vine tăiată în 4 cu un cuţit trecut prin unt.
Aşezăm, pe rând cele 16 felii cu caramel peste moturile cu cremă.
Dăm tortul la frigider 2-3 ore înainte de a-l servi.

 

bucataras.ro

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Poftă Bună miercuri, 4 februarie 2015, 10:00

File de somon pe pat de legume și sos olandez

O rețetă foarte ușoară, la îndemâna oricui, nimic imposibil, dar ușor de impresionat invitații la orice oră. Ingrediente: 200 g file somon,...

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Poftă Bună luni, 2 februarie 2015, 13:59

Super Sandwich cu piept de pui şi măr

Super Sandwich cu piept de pui şi măr – 221 calorii (două porţii) Timp de preparare: 15 minute Ingrediente: 200 g de piept de pui pregătit la...

Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Sos de avocado
Poftă Bună sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 10:00

Sos de avocado

Rapid și gustos! Ingrediente: 3 avocado 1 limetă 3-4 linguri ulei măsline sare, piper Mod de preparare: Alegem avocado moi, bine coapte. Tăiem...

Sos de avocado
Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună vineri, 30 ianuarie 2015, 10:00

Parmegiana-preferată la Vatican

Parmegiana, vinete cu parmezan, este mâncarea preferată de soldaţii Gărzii Elveţiene care asigură securitatea Papei la Vatican, a declarat...

Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună miercuri, 28 ianuarie 2015, 10:00

Bruschete cu roşii şi busuioc

Ceva ieftin şi bun…. Pentru 12 bruschete ingredientele sunt : – 4 roşii micuţe, cam 375 de grame în total, – 1 căţel mare de...

Bruschete cu roşii şi busuioc
Poftă Bună marți, 27 ianuarie 2015, 08:58

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă

Pentru că sunt foarte buni, arată şi foarte bine, dacă respecţi reţeta… Ingrediente: 300 gr brânză de vaci, 2 ouă, 150 gr făină, 75...

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă
Poftă Bună duminică, 25 ianuarie 2015, 10:00

Gulaș de ciuperci

Ingrediente: 600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate) 1 cățel usturoi 1 fir...

Gulaș de ciuperci
Poftă Bună sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 10:00

Tortul care nu îngraşă

Tort de cacao cu mere Ingrediente: -5 ouă -3 linguri cacao -îndulcitor, după gust -4 linguri ulei -3 mere  creţeşti -1 praf sare -coaja rasă...

Tortul care nu îngraşă