Cât e de important micul dejun?
O zi reușită începe cu un mic dejun sănătos. Multe persoane sar peste această masă din cauza lipsei de timp, în ciuda sfaturilor primite de la specialiști.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 noiembrie 2014, 06:45 / actualizat: 10 noiembrie 2014, 15:14
Mâncarea pe care o consumăm în cursul dimineții asigură necesarul de energie de care avem nevoie și ne influențează randamentul și capacitatea de concentrare.
Dacă ne facem o regulă din a lua micul dejun în fiecare zi putem scădea riscul de diabet și de boli cardiace.
Produsele de patiserie consumate din mers nu înseamnă un mic dejun sănătos, dar o porție de cereale integrale cu lapte, spre exemplu, înseamnă o sursă de carbohidrați și calciu.
În plus, se prepară rapid, oferă o senzație de sațietate și nu îngrașă. Micul nostru dejun ar trebui să conțină câte puțin din fiecare: fructe, semințe, carne, ouă, pâine și iaurturi.
Oricât de ocupați și grăbiți suntem dimineața, ar trebui să nu ignorăm sănătatea noastră pe termen lung și să luam micul dejun!
Luni, 10 noiembrie, la Subiectul Zilei vorbim despre micul dejun.
SĂLAJ
Kate Lowes este o englezoaica venita în România la indicaţia medicilor englezi.
Specialiştii i-au sugerat că în satele din Transilvania poate găsi alimente nepoluate cu substante chimice, dar şi liniştea necesară ca tratament în problemele sale de sănătate.
Kate a ajuns astfel în satul Sangeorz de Meseş din comuna Buciumi, locul unde a găsit o casă autentic românească.
Aici spune că a gasit liniştea şi hrana care îi readuc sănătatea, iar bunătatea oamenilor o face să se simtă foarte bine.
Englezoaica a rămas impresionată de alimentele proaspete şi simple din satele sălăjene. Kate crede că este minunat să mănânci oul din cuibarul găinilor, sunca afumată în podul casei sau o salată cu verdeaţa culeasă direct din grădină şi nu de pe raftul frigorific al marilor centre alimentare unde hrana este una cât se poate de industrială.
BISTRIŢA
Alimentaţia oferită bolnavilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa este diversificată şi ţine seama de afecţiunea pentru care bolnavii sunt internati aici, dar şi de zona de unde provin aceştia şi de obiceiurile alimentare ale populatiei respective. Nu face excepţie nici micul dejun. Dr. Mircea Gelu Buta, directorul instituţiei, spune că unii dintre bolnavi, în special cei care provin din mediul rural, cer pentru micul dejun mâncare gătita şi, chiar dacă în spital nu se serveşte mâncare gătită dimineaţa, micul dejun pentru aceste persoane este suplimentat. “Respectăm două principii: odată este principiul medical, în care noi elaborăm micul dejun în funcţie de fecţiune, dar, bineÎnţeles, nu facem abstracţie de obiceiurile populaţiei, pentru că de aici sunt foarte multe discuţii cu oamenii, care doresc un anumit tip de alimentaţie. Noi nu servim mâncare gătită dimineaţa, la micul dejun, dar sunt persoane care, având acest obicei, cer mancare gătită. Şi ţinem seama de asta (dr. Mircea Gelu Buta).
O atenţie sporită este acordată alimentaţiei pentru bolnavii internaţi în unele secţii ale spitalului, între acestea fiind şi cea pentru copii. “Există câteva secţii în care, pe lângă cele trei mese zilnice, există un supliment alimentar care se dă la ora 10.00 şi la ora 17.00. Micul dejun la copii conţine lapte, pâine cu unt, marmeladă şi una-două felii de salam”, spune dr. Buta. În urma unei investiţii derulate în urmă cu trei ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa beneficiază de unul dintre cele mai moderne blocuri alimentare din sistemul sanitar românesc, la nivelul unui hotel de cinci stele, a mai declarat dr Mircea Gelu Buta.
REDACŢIA