Gata cu mirosul de la staţia de epurare
Lucrările de modernizare derulate de Regia Judeţeană de Apă Aquabis, la Staţia de epurare din Bistriţa au ajuns în faza realizării treptei terţiare pe liniile 1 şi 2, cele mai vechi ale staţiei, astfel că bistriţenii din zona învecinată staţiei nu mai trebuie să suporte mirosul respingător emanat de aceasta în anumite perioade ale zilei.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 noiembrie 2014, 17:36
Lucrările de modernizare fac parte dintr-un proiect finanţat din fondurile de coeziune, în valoare de 10 milioane de lei.
Directorul Aquabis, Ioan Şandru a declarat astăzi că stoparea emanaţiilor a fost posibilă după punerea în funcţiune a unei staţii moderne de deshidratare a nămolului. În anii următorii modernizarea staţiei va continua, aceasta urmând să fie dotată şi cu instalaţii de odorizare a aerului. Deja se simte că oraşul a scăpat de mirosul acela greu, de epurare şi sperăm că vom funcţiona cu această instalaţie până ce constructorul va termina toate lucrările de modernizare.
Pe etapa a doua a Fondurilor de coeziune 2016 – 2020, avem cuprinse aproape 6 milioane de euro, când vom discuta la Bistriţa de staţie de epurare cu instalaţii de odorizare a aerului. În momentul de faţă doar municipiul Constanţa are, în România, o asemenea instalaţie (Ioan Şandru).
La ora actuală, nămolul rezultat din procesul tehnologic de la Staţia de epurare din Bistriţa este depozitat în zona fostului depozit de deşeuri al oraşului, întrucât nu îndeplineşte standardele cerute de legislaţie, de asigurare a unui procent de minimum 30 la sută substanţă uscată, pentru a putea fi depus în depozitul de deşeuri de la Tărpiu.
Florin Săsărman