Ascultă Radio România Cluj Live

Menta: prospeţime şi sănătate

   Este cunoscută pentru că este un ingredient utilizat frecvent  în bucătăriile din întreaga lume, în special când vine vorba de deserturi, dar este şi indispensabilă în compoziţia produselor pentru igiena orală. Când vine vorba de beneficiile sale asupra sănătăţii noastre, aflăm că ne ajută în special aparatul respirator şi cel digestiv. Defapt, doar aroma de mentă are puterea de a împrospăta căile respiratorii şi în acelaşi timp de a stimula apetitul.

Menta: prospeţime şi sănătate

Articol editat de Andrei Cretoiu, 10 noiembrie 2014, 19:04

În ceea ce priveşte aparatul respirator, în procesul de tratare a gripelor şi a bolilor care afectează căile respiratorii este bine să consumăm ceai de mentă, sau tincturi pentru că ne ajută să eliminăm excesul de mucus, iar mentolul din plantă este un decongestionant puternic şi în acelaşi timp reglează temperatura corpului- în cazul în care bolnavul are febră. În cazurile de astm, tinolul- unul dintre compuşii mentei- acţionează ca un atitusiv natural.

Când vine vorba despre aparatul digestiv, menta reduce iritarea intestinală prezentă la oamenii care suferă de colită, diaree sau boala Chron, favorizând procesul digestiv şi îmbunătăţind funcţiile hepatice. De asemenea, reduce şi previne vărsăturile şi crampele abdominale.

Pe lângă toate aceste beneficii, se spune că oamenii care au rău de înălţime pot mesteca frunze de mentă, deoarece aceasta îmbunătăşeste şi ajută circulaţia sanguină, reducând starea de ameţeală.

Utilizarea mentei este versatilă. Putem aplica local tampoane de tifon îmbibate în ulei esenţial de mentă , acolo unde avem dureri precum cele de cap, de spate, de cervicale şi chiar dureri musculare. De asemenea rănile uşoare precum exzemele, pişcăturile de insecte, infecţiile vaginale sau hemoroizii pot fi tratate cu comprese cu ceai sau cu tinctură de mentă.

 

Emanuela Luca

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate