Menta: prospeţime şi sănătate
Este cunoscută pentru că este un ingredient utilizat frecvent în bucătăriile din întreaga lume, în special când vine vorba de deserturi, dar este şi indispensabilă în compoziţia produselor pentru igiena orală. Când vine vorba de beneficiile sale asupra sănătăţii noastre, aflăm că ne ajută în special aparatul respirator şi cel digestiv. Defapt, doar aroma de mentă are puterea de a împrospăta căile respiratorii şi în acelaşi timp de a stimula apetitul.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 10 noiembrie 2014, 19:04
În ceea ce priveşte aparatul respirator, în procesul de tratare a gripelor şi a bolilor care afectează căile respiratorii este bine să consumăm ceai de mentă, sau tincturi pentru că ne ajută să eliminăm excesul de mucus, iar mentolul din plantă este un decongestionant puternic şi în acelaşi timp reglează temperatura corpului- în cazul în care bolnavul are febră. În cazurile de astm, tinolul- unul dintre compuşii mentei- acţionează ca un atitusiv natural.
Când vine vorba despre aparatul digestiv, menta reduce iritarea intestinală prezentă la oamenii care suferă de colită, diaree sau boala Chron, favorizând procesul digestiv şi îmbunătăţind funcţiile hepatice. De asemenea, reduce şi previne vărsăturile şi crampele abdominale.
Pe lângă toate aceste beneficii, se spune că oamenii care au rău de înălţime pot mesteca frunze de mentă, deoarece aceasta îmbunătăşeste şi ajută circulaţia sanguină, reducând starea de ameţeală.
Utilizarea mentei este versatilă. Putem aplica local tampoane de tifon îmbibate în ulei esenţial de mentă , acolo unde avem dureri precum cele de cap, de spate, de cervicale şi chiar dureri musculare. De asemenea rănile uşoare precum exzemele, pişcăturile de insecte, infecţiile vaginale sau hemoroizii pot fi tratate cu comprese cu ceai sau cu tinctură de mentă.
Emanuela Luca